Naše lesy, polia, farmy aj rieky sú plné pokladov, ktoré dokáže šikovný kuchár zmeniť na kulinárske šperky. No a keďže sa blíži máj a s ním naše nové sezónne menu, jeden takýto skvost si predstavíme.
100% bio, 100% ovčia
Dnes je to všade samé BIO, lenže kto z nás vie, čo to naozaj je? BIO znamená bez akýchkoľvek chemikálií. Presne ako naša bryndza, ktorá pochádza z miesta, ktoré je od nepamäti zasvätené rozľahlým pastvinám, čistej prírode a ovečkám. Na Liptove, v bešeňovskej farme sa bryndza vyrába poctivým spôsobom. Ovce konzumujú len čistú zelenú trávu, šrot a ovos z miestnych liptovských zdrojov. Navyše kopce v okolí Bešeňovej je zakázané práškovať umelými hnojivami. Ovečky z bešeňovskej farmy teda žijú v súlade s okolitou prírodou a to sa prirodzene odráža na kvalite ich mlieka a mliečnych výrobkov.
Májová
Najlepšia bryndza je práve teraz v máji. Má jemnú chuť a na rozdiel od zimnej je lahodnejšia a menej ostrá. Ovečky sa práve v tomto období kŕmia na prvých zelených pašiach, kedy majú rastliny a tráva najviac živín. Vďaka čerstvej jarnej tráve obsahuje ovčie mlieko obrovské množstvo probiotických zdraviu prospešných látok, ktoré s postupujúcimi mesiacmi ubúdajú. Bryndza preto obsahuje až tisíc krát viac užitočných mikroorganizmov, ako napríklad živé jogurty. Nefalšovanú májovú bryndzu odporúčame aj preto, že v nej je množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek a tiež veľa bielkovín, vitamínov a minerálov. A to je o dôvod naviac tešiť sa na bryndzovú polievku Demikát, tradičné bryndzové halušky a pirohy.
Veríme, že sme vám z nášho májového menu neprezradili príliš, ale zároveň dosť na to, aby ste sa už teraz tešili na najbližšiu návštevu u nás v Savoy.