Dobrú reštauráciu poznáte podľa toho, že používa lokálne suroviny typické pre dané ročné
obdobie. Náš šéfkuchár Jožko Riska pri zostavovaní jedálnych lístkov ctí tradície okolitých
regiónov a využíva plody aktuálnej sezóny. V gastronómii je totiž dôležité nielen to čo jete,
ale aj v akej kvalite.
DO KOČA AJ DO VOZA
Šalvia sa v medicíne a v kulinárstve používa po stáročia. Jej názov pochádza z latinského slova
„salvere“, čo znamená chrániť a toto pomenovanie dostala právom. Je známa svojimi
protizápalovými a antibiotickými účinkami, podporuje imunitný systém, trávenie ale aj dobré
hojenie rán. Šalvia má v praxi množstvo podôb od čaju, cez olej, sirup, korenie až po kozmetiku.
Rastlinku si viete pomerne jednoducho dopestovať aj doma, napríklad v kvetináči. Je síce
náchylná na mráz, ale to viete vyriešiť tak, že ju na zimu prikryjete lístím alebo ihličím.
Šalviu určite oceníte, či už si z nej urobíte čaj, zápar na boľavé hrdlo alebo ju použijete
sušenú ako korenie v kuchyni.
VÝBORNÉ DOCHUCOVADLO
O šalvii samozrejme nepíšeme len tak náhodou. Jej korenistá a štipľavá chuť a vôňa patria
neodmysliteľne aj do gastronómie. V južnej Európe sa používajú jej lístky ako jedno z hlavných
dochucovadiel jahňacieho či teľacieho mäsa, hydiny aj rýb. Výborne sa tiež hodí do masla, syrov,
nátierok alebo na prípravu ochutených octov a omáčok. V našom aktuálnom À la carte má
šalvia čestné miesto v tekvicovom risotte, ktoré okrem nej obsahuje aj kroketky z kozieho syra,
restované gaštany a hľuzovku. Tešíme sa na vašu návštevu!