Králičie mäso je takým nenápadným hrdinom jarného sezónneho menu v Savoy. Kedysi malo na jedálnom lístku starej Bratislavy nezastupiteľnú úlohu, no časom sa akosi vytratilo. Hlásime teda jeho návrat, zatiaľ aspoň medzi špecialitami sezóny.
SPÄŤ NA NAŠE TANIERE
Králik býval v časoch našich prastarých materí ikonou vidieka. Nechýbal v žiadnom poctivom hospodárstve. Vo vidieckych, ale i niektorých mestských dvoroch mali svoje miesto zajačie domčeky, alebo ak chcete králikárne, a v nich zvieratá, ktoré dávali svojim majiteľom výživné a chutné mäso. Odvtedy sa však veľa zmenilo a najmä za posledné dve desaťročia jeho spotreba rapídne klesla. Lenže to, čo je raz dobré sa nikdy úplne nevytratí a králičie mäso možno už onedlho ohlási veľký návrat. Aj náš šéfkuchár Jozef Riska neustále hľadá suroviny, ktoré sú úzko späté s našou prírodou, históriou a vidiekom. Králik do tohto konceptu samozrejme zapadá, aj preto sa objavil v našom jarnom sezónnom menu.
MEDZI NAJZDRAVŠÍMI
Možno viete, možno nie, ale králičie mäso je jedným z najkvalitnejších mäsových produktov, aké môžete na trhu dostať. Dôvodov je hneď niekoľko. V prvom rade obsahuje vysoké percento ľahko stráviteľných proteínov. V porovnaní s inými druhmi mäsa je menej tučné, čo súvisí s ďalšími pozitívami: nízkou kalorickou hodnotou a obsahom cholesterolu. Ľudia trpiaci nadváhou a srdcovocievnymi chorobami by mali spozornieť. Dokonca aj Svetová zdravotnícka organizácia označuje králičie mäso za jedno z najzdravších vôbec.
NA STO SPÔSOBOV
Receptov na prípravu králika je naozaj neúrekom. Mäso je populárne v celej Európe, takže nájsť inšpiráciu na prípravu pokrmu, ktorý bude lahodiť chuťovým pohárikom aj najväčších labužníkov, nie je problém. V Španielsku ho majú radi s dusenými rajčinami a slaninou, prípadne vyprážaný. Maďari ho často používajú na perkelt, čo sme si osvojili aj u nás na Slovensku. Taliani zase milujú králičie ragú a Francúzi ho napríklad pečú s cesnakom a horčicou. Jednoducho mäso králika je možné pripraviť pečené, dusené, vyprážané, grilované, varené, je možné ho plniť alebo použiť do gurmánskeho šalátu, ako v sezónnom menu u nás v Savoy.
Jarné menu podávame už len pár týždňov počas apríla. Zarezervujte si u nás stôl ešte dnes. Nájdete nás v centre Bratislavy na Hviezdoslavovom námestí, v budove hotela Carlton. Pri výbere jedál z À la carte máte parkovanie v podzemnej garáži dve hodiny zadarmo. Otvorené máme každý deň do 22.00.