Ako predjedlo ovplyvní zážitok z jedla
Klasické trojchodové menu – predjedlo, hlavné jedlo, dezert – vychádza z gastronomickej tradície a má navyše pozitívny efekt na vaše telo.
Žalúdok má predjedlo rád
Začínate obed či večeru predjedlom? Robíte dobre. Malý chod na úvod naštartuje trávenie, pripraví žalúdok na výdatnejšie jedlo a navyše uspokojí prvotný hlad. Predjedlá sa tradične podávajú v menších porciách a sú viac i menej chuťovo výrazné. Nezriedka sa do predjedla dostane paštéta, údenina či aromatický syr. Chuťovo ľahšie sú obyčajné polievky, vývary či drobné pečivo. Predjedlá sú príležitosťou, kde sa šéfkuchár môže ukázať ako vie šikovne kombinovať ingrediencie a aj na malej ploche vytvoriť symfóniu chutí.
Teplé alebo studené
Predjedlo nie je len nevyhnutný doplnok menu. V kvalitných reštauráciách je vždy v ponuke aj teplé predjedlo a jeho alternatíva v podobe polievok. Výber už potom záleží najmä na chuťových preferenciách hosťa. Kvalitný personál vie odporučiť aké predjedlo sa hodí k tomu-ktorému hlavnému chodu tak, aby jeho chuť vynikla. Príliš výrazné predjedlo totiž môže ovplyvniť zážitok z hlavného jedla.
Ak máte radi polievky, v Savoy si prídete na svoje výberom z pomaly vareného tradičného hovädzieho vývaru, alebo sezónnej polievky z lesných húb či ľahkého paradajkového consomé. Medzi predjedlami nájdete údeného pstruha, údené kačacie prsia, kozí syr s pivným džemom (v sezónnej ponuke), ako aj skvelú grilovanú kačaciu pečeň a typickú miestnu rolku z domácej pečenej šunky s chrenovou penou (v ponuke A la carte).
Tri chody – áno či nie?
Do miestnej gastronómie prenikajú aj nové trendy, napríklad výber malých porcií v štýle tapas, alebo niekoľkochodové degustačné menu. Sú hostia, ktorí preferujú ľahší obed z intenzívnych chutí a vyberú si len z ponuky chuťovo výrazných predjedál. Tradičné trojchodové menu je u nás však stále najvyhľadávanejšie. Pozrite si naše A la carte menu a Sezónnu ponuku. Akokoľvek sa rozhodnete, ste u nás vždy vítaní.