Michelinská hviezda je puncom kulinárskej kvality. Chvália sa ňou vyberané reštaurácie z celého sveta. Táto gastronomická modla však nie je a ani nikdy nebola myslená ako zoznam „najlepších“ reštaurácií. Nie je ani rebríčkom najlepších šéfkuchárov alebo najdrahších jedál. Je to knižný sprievodca.
Celé to začalo pred viac ako sto rokmi ako cestovný atlas pre zákazníkov výrobcu pneumatík Michelin. Firma chcela spopularizovať automobilizmus a tak začala vydávať sprievodcu po cestách. Reštaurácie, ktoré zamestnanci firmy navštívili dostali hodnotenie na škále od jedna do tri. Jedna hviezda vtedy znamenala, že sa zákazník dobre naje bez zažívacích problémov. Dve hviezdy mu povedali, že to miesto istotne stojí za zastávku a tri hviezdy značili, že kvôli tejto reštaurácii sa oplatí urobiť si zachádzku aj niekoľko desiatok kilometrov. Prvého sprievodcu vydal Michelin v roku 1900 a od roku 1926 začal do reštaurácií posielať anonymných recenzentov.
Kulinárski chameleóni
Firma sa na svojich anonymných recenzentov spolieha do dnešného dňa a zamestnáva ich na plný úväzok. Poväčšine sú to gurmáni, nadšenci do jedla, ktorí majú zmysel pre detail a vynikajúcu chuťovú pamäť, vďaka ktorej si vedia vybaviť a porovnať konkrétne jedlá. Jeden z recenzentov raz povedal, že musia byť ako chameleóni, ktorí splynú s prostredím, aby pôsobili ako obyčajní zákazníci. Po návšteve reštaurácie napíše takýto gurmánsky odborník detailnú správu. O tom, ktorá reštaurácia hviezdu dostane sa rozhoduje na spoločnom stretnutí recenzentov.
Celé je to o jedle
Tak ako pred sto rokmi, aj dnes, udeľuje Michelin na základe anonymného hodnotenia 0 až 3 hviezdy. Zameriava sa na kvalitu jedla, jeho technické prevedenie a osobitosť. Zariadenie podniku, úprava stolov alebo úroveň obsluhy je mimo záujmu recenzentov. Jedna Michelinská hviezda dnes označuje reštauráciu vynikajúceho štandardu, v rámci svojej kategórie, ktorá pravidelne ponúka jedlá na vysokej úrovni. Dve hviezdy si podľa Michelinských kritérií zaslúžia miesta s excelentnou kuchyňou a jedlami mimoriadnej kvality, kvôli ktorým sa oplatí urobiť cestu navyše. Tri hviezdy znamenajú najvyššiu možnú kvalitu jedla a recenzenti nimi odmeňujú reštaurácie, za ktorými sa vyslovene oplatí vycestovať.
Odmena pre vyvolených
Mnohé reštaurácie, ich manažéri a šéfkuchári po Michelinskej hviezde doslova prahnú. Stratu hviezdy porovnal slávny Gordon Ramsey k rozchodu s priateľkou. Keď jeho newyorská reštaurácia The London prišla v roku 2013 o dve Michelinské hviezdy, podľa vlastných slov plakal. Drvivá väčšina navštívených reštaurácií však žiadnu hviezdu nedostane, slzy zo straty teda nehrozia. Tak napríklad Michelinský sprievodca Chicagom z roku 2014 zahŕňa takmer 500 reštaurácií. Len jedna dostala tri hviezdy, štyri získali dve hviezdy a 20 reštaurácií sa môže pochváliť jednou hviezdou. Nech je to ako chce, Michelin je exkluzívny klub.
Ak by ste aj vy chceli zažiť ako chutí menu pripravené kuchárom oceneným Michelinskou hviezdou, pozývame vás na Degustačný event s Romanom Paulusom, ktorý sa koná už 24.3.2017 v našej reštaurácii.
Lístky si môžete zakúpiť na info@savoyrestaurant.sk, alebo v sieti Ticketportal.