Aranžujte ako profík
Francúzi hovoria, že jedlo najprv ochutnávame očami. Niekto by však povedal, že je jedno ako vyzerá, hlavne, že dobre chutí. Neprotestujeme. Je pravdou, že až naše vyberavé jazýčky nám povedia, či jedlo skutočne stálo za to alebo nie. Lenže jeho vzhľad má dramatický vplyv na to ako budeme vnímať jeho chuť. Tí, ktorí máte potomkov dobre viete aké môže byť ťažké presvedčiť vlastné dieťa, aby si dalo čo i len hlt z niečoho, čo sa mu na tanieri nepáči. Takže ochutnávajú oči ako prvé? Určite áno!
Keď budete chcieť potešiť oči aj chuťové poháriky neváhajte prísť k nám do Savoy. Tu, pod rukami nášho šéfkuchára Jožka Risku vznikajú jedlá, ktoré sú estetickým aj gurmánskym zážitkom. Keď sa však rozhodnete predsa len zostať doma a variť, máme pre vás zopár jednoduchých tipov. Vďaka nim vyčarujete na tanieri malé umelecké dielo.
Servírujte v nepárnych číslach
Veci uložené na tanieri v párnych počtoch vyzerajú tak nejak zvláštne. Takže nech to je vyprážaný karfiol, baby zemiačiky alebo zelenina, dávajte ich na tanier po troch či piatich kusoch, nie dvoch alebo štyroch.
Biela je dobrá
Na žiarivo bielom tanieri vyzerá dobre takmer čokoľvek. Jedlo z neho doslova vystúpi, farby sa rozohrajú a jedlo bude vyzerať lákavejšie. Je to jednoduché a funkčné riešenie.
Zdobte tak, aby to malo zmysel
Jedlom sa snažíme ulahodiť očiam, vnímame jeho vôňu, jeho textúru, jeho štruktúru a chuť. To sú všetko faktory, ktoré tvoria z jedla umelecké dielo. Jednej veci sa však vyhýbajte – nepoužívajte oblohu len preto, že sa vám hodí jej farba. Niektorí ľudia napríklad používajú červenú papriku, aby dostali na tanier karmínový akcent, aj keď táto korenina zrovna s chuťou pokrmu vôbec nesúvisí.
Objavte v sebe umelca
Skúste vnímať tanier akoby to bolo maliarske plátno. Nasledujte svoj prirodzený inštinkt. Možno zistíte, že omáčky, klíčky alebo zelenina a iné ingrediencie, ktoré používate ako oblohu, vám pomôžu zarámovať miesto, na ktoré chcete upriamiť pozornosť. Hlavné jedlo tak viac vystúpi do popredia. Nezabudnite správne „namiešať“ farby. Oranžová baby mrkvička bude krásne ladiť so zeleným šalátovým listom.
Skúste ísť do výšky
Ak vám to druh jedla dovoľuje, pohrajte sa s jeho výškou. Ak sa vám to podarí, bude to vyzerať zaujímavo. Vrstvením a ukladaním ingrediencií získa jedlo viac hĺbky. Zároveň tak trochu donútite stolovníkov ochutnať všetky chute v jednom hlte. Rafinované!
V súlade s prírodou
Jedlo by malo byť výtvorom vášne, mysle a technickej zručnosti, no zároveň dielom, ktoré v sebe nesie ľahkosť a odraz prírody. Farby by mali vždy reflektovať sezónu, s kontrastujúcimi svetlými a tmavými akcentmi, ktoré vnesú na tanier emóciu.
No a na záver – krása je v jednoduchosti. Na tanieri toho nemusí byť veľa. Pôvab vášho obrazu sa skrýva v jednoduchosti. Jedlo preto aranžujte tak, aby hviezdami boli samotné ingrediencie.