Skvelá chuť je len jeden z dôvodov prečo ju ponúkame v reštaurácii.
Ostatné sa dajú zhrnúť takto – je to skrátka všeliek.
Netvrdíme, že cvikla všetko šmahom ruky vyrieši, ale rozhodne je to čriepok do mozaiky zdravšieho životného štýlu.
Zelenina, známa tiež ako červená repa sa v kuchyni využíva od nepamäti. Kedysi sa jedli iba jej listy.
Červený plod začali jesť až starí Rimania. Výpočet dôvodov, prečo ju konzumovať pravidelne a v rôznych formách je veľmi dlhý.
Takmer všetky sa spájajú s jej ozdravnými účinkami.
ZDRAVIE, KTORÉ CHUTÍ
Cvikla má najvyšší podiel cukru spomedzi zeleniny, je bohatá na vitamín B a C,
vlákninu a tiež na železo, draslík, fosfor, horčík alebo vápnik. Draslík a horčík sú látky,
ktoré pomáhajú pri problémoch s vysokým krvným tlakom,
pri chorobách srdca a krvného obehu.
Vysoký obsah železa robí z červenej repy užitočného pomocníka pri tvorbe krvi.
Cvikla je tiež veľmi dobrým doplnkom pri posilňovaní imunitného systému.
Pôsobí preventívne proti nádorovým ochoreniam, má protizápalové účinky, vitamíny B a C
v spojení s antioxidantmi zodpovedajú za krásnu pleť, žiarivé vlasy a pevné nechty.
Jednoducho povedané cvikla je taký malý zázrak z našich polí a záhrad.
Má tú moc, že nám dokáže pomôcť naštartovať organizmus k lepšiemu výkonu.
Nezabúdajme však, že je to len jedna z kociek skladačky s názvom zdravie.
CVIKLA V SAVOY
U nás v Savoy Restaurant si môžete pochutiť na predjedle z Údených sladkovodných
rýb – pstruha, úhora a kapra servírujeme s remuládou, uhorkami s kôprom a cviklovou
kyslou smotanou (11,90€). Prípadne sa môžete naštartovať Skaramelizovaným kozím syrom
s omáčkou z červenej repy s čili, orechmi, jadierkami a zaváranými reďkovkami v marináde (8,90€).
Ako hlavné jedlo vám budú chutiť naše znamenité Pečené cvikly plnené sezónnymi hubami
a koreňovou zeleninou, s krémovou cviklovou omáčkou (9,50€), prípadne Pohánkovo-krúpový šalát
so žltou a červenou repou, lieskovými orieškami a údenými kuracími prsíčkami (6,90€).
Stôl si rezervujete jednoducho online alebo telefonicky na 02 5939 0400.