Milovníci mäsa ruku na srdce – kto z vás vie o srnčom guláši čosi viac ako iba to, že mäso je zo srnky alebo o diviačích medailónikoch, že sú z diviaka? Nevadí, nie je to žiadna hanba. Nezaškodí však dozvedieť sa o jedlách, ktoré obľubujeme,aj čosi viac. Dnes sa teda špeciálne pozrieme na divinové mäso.
Mäso s pôvodom
Slovenské lesy, háje a chotáre sú bohaté na poľovnú zver, či už sú to drobné druhy ako bažanty, zajace a prepelice alebo väčšie ako srny, jelene či diviaky. Divina je oproti mäsu zo zvierat z domácich chovov výrazne chutnejšia, má viac výživných látok a prirodzene, vďaka voľnému pohybu zvierat, menej tuku. Obsahuje veľké množstvo železa, vitamínov skupiny B, je zdrojom bielkovín, minerálov a dôležitých stopových prvkov.
Čas a trpezlivosť
Zverina potrebuje špeciálne zaobchádzanie, najmä je dobré, keď necháme mäso dozrieť. Je totiž tuhšie a potrebuje pár dní, ideálne týždeň, kým bude dokonale pripravené na spracovanie. Ak máte mäso od mäsiara, táto povinnosť takmer isto odpadá. Mäso totiž muselo prejsť veterinárnymi skúškami, ktoré trvajú tých pár dní, ktoré sú nutné na dozretie.
Každý druh zveriny je však trošku iný a preto je dobré vedieť, čo môžete z toho ktorého druhu mäsa vykúzliť. Diviak je ideálny na pečené mäso alebo guláš, srnčie stehno na sviečkovú a plece zase na ragú. Ako sme už spomínali divina má málo tuku, a keď sa pustíte do jej prípravy tak ako ste zvyknutí pri inom mäse, môžete oľutovať. Je totiž háklivejšia na vysušenie. Ideálnym spôsobom prípravy je sous vidé alebo konfitovanie. Vynaložený čas sa vám vráti späť, a to keď vaše chuťové poháriky budú slziť šťastím.
Prílohy od výmyslu sveta
Zverina je chuťovo nesmierne pestrá. A rovnako pestré sú aj prílohy, ktoré sa k nej hodia. Inšpiráciu nájdete v našom menu. Domáce žemľové knedle sú výbornou voľbou k srnčiemu gulášu či konfitovanému kačaciemu stehnu. Zemiakové halušky sa zase skvele hodia k Stroganoffu z diviačej sviečkovice. Ak obľubujete modernú kuchyňu, určite vyskúšajte topinamburové kroketky a chrumkavú pancettu. Spolu s čerešňovou emulziou sa výborne sa hodia k rizotu s divokým zajacom. Veľmi zaujímavé a nesmierne chutné je aj jelenie carpaccio s paštrnákovou espumou, paštrnákovými chipsami, orechmi, marinovanou červenou repou a hľuzovkou.
Fantázii sa medze nekladú, pretože k divine sa hodí naozaj bohatá paleta príloh od gaštanovo medového alebo cviklového pyré, cez pečený sladký zemiak a brusnicové lievance až po omáčky zo šípok, višní alebo slaný karamel s jablkami.
V našom menu si prídete na svoje, či už milujete diviačiu sviečkovicu, srnčí guláš, jelenie či zajačie mäso, modernu alebo klasiku. Spolu s našim šéfkuchárom Jožkom Riskom sa budeme tešiť na vašu návštevu!