Domáce bylinky v netradičnom formáte
Majú nenahraditeľné miesto v kuchyni a pozná ich azda každý. Bylinky – či už naše miestne, alebo tie, ktoré sa k nám dostali z cudziny – sú povestnou iskrou každého jedla. Čo poviete na ich netradičné použitie v našom menu?
Základom slovenskej kuchyne bola ešte pred sto rokmi vlastná záhradka. Miestna zelenina a mäso si aj dnes dobre rozumejú s bylinkami a koreninami. Ak sa vám žiada zmena, skúste ich použiť iným spôsobom. Čo tak netradičný sorbet, zeleninový džem, bylinková emulzia či hubový olej? Že si to neviete predstaviť? U nás ich nájdete v niekoľkých podobách.
Sorbet je známy predovšetkým v podobe osviežujúceho letného dezertu. Pevnejšia konzistencia s jemnými kryštálikmi však pristane aj bylinkám.
Ochutnajte Paradajkové consomé s bazalkovým sorbetom alebo Údeného pstruha s marinovanou cviklou a chrenovým sorbetom. Pozrite si všetky jedlá z nášho Sezónneho menu.
Niektoré jedlá vyniknú vďaka sladkému, sladko-korenistému či sladko-kyslému akcentu. Namiesto tradičnej omáčky skúste k aromatickým syrom alebo údeninám servírovať džem. Chutiam sa medze nekladú. My sme si obľúbili napríklad tieto dva:
Kozí syr pečieme s pivným džemom a Filet zo zubáča podávame s džemom z červenej cibule. Pozrite si všetky jedlá z nášho Sezónneho menu.
Zdá sa vám to príliš komplikované? Na záver vám dáme jednoduchý tip z našej kuchyne. Jemný dotyk arómy a chute byliniek dodajú pokrmom ochutené oleje.
V domácich podmienkach si môžete vyrobiť variácie na pesto alebo do kvalitného oleja naložiť napríklad huby. Náš šéfkuchár Jozef Riska nedá dopustiť na hľuzovkový olej, ktorý môžete ochutnať v našom Risotte z lesných húb z aktuálneho sezónneho menu. Dobrú chuť!