Začiatok nového roka vždy nabáda k zvedavým pohľadom do blízkej budúcnosti – aký bude tento rok? Čo prinesie? Bude nejaká vzrušujúca zmena? Kam bude smerovať planéta, naša spoločnosť a krajina? My si takéto veľké celospoločenské otázky síce nekladieme, ale sme dosť zvedavý a hravý na to, aby sme si predstavili, kam by asi mohli smerovať gastronomické trendy v roku 2018.
Menej bude viac
Chceme veriť, že tento rok bude trošku viac o zmysluplnom, hlbokom vzťahu ľudí k dobrému jedlu a menej o postovaní instagramových fotiek. Zahraničné trendy naznačujú, že plytkými fotkami jedál sme už presýtení a čoraz viac nás bude zaujímať kvalita, ako iba pekný zovňajšok.
Donášky na ústupe?
Myslíme si, že aj na Slovensku si začne čoraz viac ľudí uvedomovať, že jedlo v reštaurácii ponúka omnoho väčší zážitok a naplnenie, ako nechať si ho priniesť domov. Existuje priama súvislosť medzi kvalitou jedla a jeho blízkosťou ku kuchyni, v ktorej bolo pripravené. Okrem toho reštaurácie ponúkajú, ničím nenahraditeľný, ľudský kontakt.
Babičky útočia (naďalej)
Recepty našich starých mám budú v móde aj naďalej a ich sínusoida pôjde hore. Staré spôsoby prípravy jedál nám pomôžu pozrieť sa na suroviny v našich špajzách a chladničkách inými očami a budú nás inšpirovať k vynaliezavosti – ako využiť všetko, čo sa dá uvariť, upiecť, podusiť a naservírovať. Úlohou najlepších šéfkuchárov bude meniť obyčajné veci na výnimočné.
Jednoduchosť
Podľa mnohých svetových šéfkuchárov bol rok 2017 plný vzrušujúcich výziev, ale aj neistoty. Dnes sa niektorí prikláňajú k názoru, že tento rok bude v znamení jednoduchosti. Reštaurácie sa budú vo väčšej miere sústrediť na dôverne známe jedlá a čistotu ich prevedenia.
Zelenina vpred
Nové generácie konzumentov z generácií X, Z a tých narodených na prelome tisícročí sa prikláňa k jedlám na zeleninovom základe a bezmäsitým pokrmom. Pravdepodobne ešte viac reštaurácií začne ponúkať nielen vegetariánske, ale aj vegánske jedlá.
Menej známe vína
Nemôžme obísť ani vína, ktoré neodmysliteľne patria ku gastronómii. Do hľadáčika by sa tento rok mali dostať menej známe vinárske regióny tradičných veľmocí ako Španielsko alebo Francúzsko. Čoraz populárnejšie však budú vína z jedného z najstarších vinárskych regiónov na svete – z Gruzínska.
Týmto článkom vám chceme poďakovať za vašu priazeň v minulom roku a vyjadriť nádej, že sa budeme pravidelne stretávať aj v roku 2018. Nie sme si istí, či sa horeuvedené prognózy naplnia, prosím berte to s ľahkým úsmevom a štipkou nadhľadu. Čo však vieme určite je, že aj tento rok vám budeme prinášať tú najkvalitnejšiu bratislavskú a regionálnu gastronómiu sprevádzanú úsmevom našej skvelej obsluhy. Tešíme sa na vás!