Jarná únava a ako si s ňou poradiť
Je to len výhovorka lenivcov alebo skutočne po zime trpíme nevysvetliteľnými pocitmi vyčerpanosti, malátnosti, dokonca depresiami? Jarná únava rozhodne existuje, nie je to žiaden mýtus, ale ani choroba. Je to stav, s ktorým sa dá pomerne dobre vyrovnať, keď budeme dodržiavať pár jednoduchých zásad.
Vitamíny na dne
Sezónny únavový syndróm alebo ľudovo povedané jarná únava je spôsobená hneď niekoľkými faktormi. Sú nimi nedostatok slnečného svetla počas zimy, menej pohybu a dramatické výkyvy počasia v prvých jarných dňoch. Zásoby vitamínov a ďalších ochranných látok v našom organizme sú po zime vyčerpané a keď ich vhodne nedoplníme, môže sa únavový syndróm prejaviť v plnej miere.
Čomu sa vyhnúť
Stresu. Ľahko sa to povie, ťažšie robí. Stres sa však dá zmierniť aj tým, že si doprajme o čosi viac spánku a oddychu ako obyčajne. Pomôcť môže aj zdanlivá banalita, akou je dobre vyvetraná miestnosť. Čerstvý vzduch nás chráni pred únavou a bolesťami hlavy. V boji proti jarnej únave by sme sa mali úplne vyhnúť konzumácii alkoholu a fajčeniu. Pomôže aj obmedzenie silných čajov a čiernej kávy. Z krátkodobého hľadiska únavu síce potlačia, no ich častejšie pitie malátnosť naopak posilňuje.
Strava je základ
Ak chceme teda príznaky jarnej únavy zmierniť mali by sme tráviť viac času na čerstvom vzduchu, venovať sa veku primeraným športovým aktivitám a dopriať si dostatok oddychu. V neposlednom rade však musíme dodržiavať zásady správneho stravovania. Pestrá, striedma a vyvážená strava nám môže pomôcť zvládnuť prechod do jarného obdobia bez ujmy.
Po zime nám v tele chýba množstvo užitočných látok, ktoré vieme na jar vhodne doplniť. Zabojovať s únavou nám pomôžu napríklad potraviny bohaté na železo, akými sú strukoviny alebo listová zelenina. Chutný jarný hrášok, hlávkový šalát, ale aj žihľava alebo šťaveľ by mali byť vysoko na našom nákupnom zozname.
Naše telo túži aj po vitamíne D, ktorý nám pomáha udržiavať v tele serotonín, teda hormón dobrej nálady. Do jedálnička by sme preto mali na jar zaradiť huby, vaječné žĺtky, paradajky, kokos, mandle a telu prospeje, ak si dvakrát za týždeň dáme rybu.
Menu plné jari
Toto všetko máme na pamäti pri zostavovaní nášho špeciálneho jarného menu. Náš šéfkuchár Jožko Riska sa snaží, aby bolo plné telu a mysli prospešných surovín, ktoré nám jarná príroda ponúka. Tešiť sa môžete na chutné jedlá z jarnej zeleniny, na medvedí cesnak, šťaveľ, jarné šalátiky, ryby alebo huby. Sledujte náš Facebook a webovú stránku, kde sa čoskoro dozviete viac.