Jar nám prináša radosť do života, krásne počasie a veríme, že vám, rovnako ako nám, aj chuť do jedla. Začnú sa vám však zbiehať slinky, keď sa povie žihľava alebo púpava? Nie? Nuž, ale mali by sa! Tieto jarné rastlinky sú plné energie, zdravia a šikovný šéfkuchár z nich dokáže vyčarovať brilantné chute.
Zdravá žihľava
O žihľave sa toho vie spomedzi tejto jarnej dvojky viac. Mnohí ju úplne nespravodlivo považujú za burinu, ale jej liečivé vlastnosti sú známe po stáročia. Obsahuje vitamín C, A aj B, minerály a železo. Z nej pripravený čaj má močopudné účinky, prelieči obličky, má blahodarný vplyv na žlčník aj pečeň. Pomôže aj tým z vás, ktorí potrebujete podporiť tvorbu červených krviniek.
Samozrejme žihľava pŕhli, čo zase nie je až také príjemné, ale keď ju povaríte, túto vlastnosť stratí. No a potom sa s ňou dajú robiť doslova divy – šaláty, pestá, jedlá na spôsob špenátu, môžete si ju pridať do praženice, vyrobiť z nej sirup, či uvariť polievku. Spôsobov ako ju využiť v kuchyni je neúrekom, rovnako ako receptov na internete. Veď už len v našom jarnom menu je zastúpená hneď niekoľkokrát! Žihľavové pyré robí na tanieri spoločnosť jahňaciemu lýtku, žihľavové vinaigrete dopĺňa pestrosť jarného šalátu a vegetariánskej ponuke kraľuje žihľavové risotto.
Všestranná púpava
Púpava, to je trošku iný príbeh. Aj keď, rovnako ako žihľavu, ju niektorí považujú za burinu. Lenže s púpavou je náramná zábava. Najprv, z kraja jari, poteší naše oko žltými kvetmi. Potom z nej majú radosť deti, keď do nej môžu fúkať a kúsočky púpavy sa rozletia po okolí ako malí parašutisti. Potešia sa však aj gurmáni. Púpava je totiž v kuchyni zdrojom mnohých inšpirácií. A navyše, vedeli ste, že skonzumovať ju môžete úplne celú? Áno, od koreňa až po kvet.
A rovnako od koreňa až po kvet je liečivá. Patrí medzi čakankovité rastliny a najviac pomáha pri problémoch so žlčníkom a pečeňou. Obsahuje vitamín C, B2, železo a vápnik. Najlepšie urobíte, keď ju pozbierate ešte do konca apríla, vtedy je mladá a vhodnejšia na konzumáciu. Jej využitie v gastronómii je pestré, od prípravy sirupov, polievok, šalátov, až po pestá a kávu, ktorá je podobná cigorke. V našom jarnom menu ju nájdete medzi dezertami. Púpavová zmrzlina s pudingom z vaječného likéru s polámanými kávovými pusinkami je naozajstná mňamka!
Okrem žihľavy a púpavy nájdete v našom novom jarnom menu množstvo ďalších skvelých ingrediencií, ktoré potešia vaše oko a pošteklia chuťové poháriky. Už teraz sa tešíme na vašu návštevu!