Medzi domáce dezerty sa na jedálnom lístku reštaurácie Savoy dostali aj cezpoľné sladkosti. Na špeciálnom menu sú dokonca dve – panacotta a ganache. Viete odkiaľ pochádzajú?
SLADKÁ BODKA Z TALIANSKA
Panacotta je smotanový krém s vanilkou, ktorého domovinou je práve gurmánske Taliansko. Jej príprava je veľmi jednoduchá, no výsledok famózny. Ľahučká ako obláčik, vynikajúco ladí s ovocím. Pripomína stuhnutý puding so zamatovo jemnou štruktúrou a lahodnou chuťou. Panacotta vzniká zo zmesi smotany, cukru a vanilky, ktoré spája trocha želatíny. Dokonalý súlad chutí tohto sladkého chodu tvorí najmä kvalita surovín. Prvotriedna smotana a pravá vanilka sú preto pri jej príprave samozrejmosťou aj v kuchyni reštaurácie Savoy. Príďte si ju vychutnať k nám, v špeciálnom menu ju nájdete v lákavej kombinácii s rebarborou a medovkou.
FRANCÚZSKY MILÁČIK
Ganache je francúzska čokoládová poleva, ktorej krása je ukrytá v jednoduchosti. Pripravuje sa z kvalitnej čokolády a smotany. Smotanu stačí zohriať na bod varu a odstaviť zo sporáka. Následne sa ešte do horúcej vloží na kúsky nalámaná čokoláda. Po chvíli čokoláda povolí teplému smotanovému objatiu a rozpustí sa. Stačí už len poriadne premiešať a voilá – ganache je na svete. Ganache sa môže používať ako poleva, krém, náplň praliniek alebo ako samostatný stuhnutý dezert. Chute ganache môžu byť rôzne, podľa typu použitej čokolády či ďalších ingrediencií. Náš šéfkuchár Jozef Riska ganache pripravil so šípkovým čajom a marinovanými jahodami. Musíte ho ochutnať.