V samom centre Bratislavy na Hviezdoslavovom námestí nájdete reštauráciu, ktorá svojim
kulinárskym umením vzdáva hold tradíciám našich predkov a súčasne ponúka modernú
regionálnu kuchyňu. Tradícia a moderna sú dve voľne sa prelínajúce múzy, ktoré inšpirujú
nášho šéfkuchára Jožka Risku, a ktoré určujú podobu nášho A la carte.
Vitajte v Savoy Restaurant.
SLOVANSKÝ VYNÁLEZ
Polievka je grunt. Teda základ aby sme si rozumeli. No a základom polievky, ktorú si dnes
trošku bližšie predstavíme sú zemiaky a hríby. Dve suroviny, ktoré k našej tradičnej kuchyni
patria rovnako, ako Schöne Náci k Starému mestu. Kulajda je hustá výdatná polievka, na ktorú
neexistuje univerzálny recept. V každom kraji od Bratislavy až niekam po Krkonoše by sme
našli jej variáciu. Smelo však môžeme povedať, že kulajda, teda zemiakovo hubová polievka,
je slovanský vynález.
HUSTÉ A VÝDATNÉ
Polievky u nás majú veľmi silné miesto už po nespočetné generácie. Často boli jediným teplým
jedlom dňa a preto museli byť náležite „mocné“. Väčšinou sa varili z dostupných surovín ako
fazuľa, šošovica, obilniny, zelenina a samozrejme zemiaky a huby. No a čím viac na sever,
tým boli polievky hustejšie a výdatnejšie, aby z nich človek dostal čo najviac živín
chrániacich pred chladom.
V ZNAMENÍ HISTÓRIE
To, že kulajda je na našom území taká vychytená nie je žiadnym prekvapením. Zemiaky sú u nás
populárne už od konca 18. storočia a jedlé huby zbierame ako doplnok stravy už od nepamäti
Históriu si ctíme a preto je na našom jedálnom lístku aj Kulajda. V podaní Jožka Risku je
to zemiaková polievka s kôprom, sušenými hubami a pošírovaným vajíčkom. Všetky suroviny
sú vybrané veľmi citlivo z okolitých regiónov a huby, tie máme samozrejme od nášho
exkluzívneho hubára. Tešíme sa na vás a vy sa tešte na vynikajúcu polievku.