V našej mestskej záhradke v samotnom srdci Bratislavy, vo vnútrobloku hotela Carlton, pestujeme bylinky a zeleninu. Okrem tradičných sadeníc nám tu rastie aj jedna nie príliš známa, ale chuťovo veľmi zaujímavá a zdravá rastlinka. Je ňou mangold.
POPULÁRNY UŽ V STAROVEKU
Pestovanie mangoldu siaha hlboko do histórie. Poznali ho už obyvatelia starého Egypta, ktorí začali s jeho šľachtením a popisovaním. Neskôr sa jeho obľuba rozšírila do oblasti severného Talianska, Francúzska a Švajčiarska. Mangold sa dnes pestuje kvôli listom, ktoré sú náhradou za špenát a kvôli stonkám, ktoré sú alternatívou k špargli. O tom, že v našich končinách táto zelenina nepatrí k najbežnejším svedčí aj to, že pre ňu nemáme pevne zadefinované meno a používame nemecký výraz Mangold. Tento staroveký zázrak však naberá na popularite a treba povedať, že oprávnene.
PÔSOBÍ AKO ANTIOXIDANT
Určite nič nepokazíme, keď mangold nazveme superpotravinou. Je to veľmi ľahká a diétna zelenina, ktorá obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Mangold je výborným doplnkom v stravovaní u detí, či seniorov. Je dobrým pomocníkom pre správne fungovanie mozgu a nervovej sústavy, zlepšuje sústredenosť, znižuje hladinu tukov v krvi, priaznivo pôsobí na našu vnútornú flóru a celkovo posilňuje imunitu. Zoznam prospešných vplyvov na ľudský organizmus je siahodlhý. Povedané jednoducho – mangold má v našej kuchyni nezastupiteľné miesto.
LEPŠÍ AKO ŠPENÁT
V kuchyni má mangold veľmi pestré využitie. Tak ako pri väčšine zeleniny aj tu platí, že zdraviu prospešné látky si zachováva najmä v surovom stave. Jeho jemné lístky sú výborné do šalátov. Väčšie listy sú skvelou náhradou za špenát, v porovnaní s ktorým je mangold podstatne ľahší a je vhodný aj pre tehotné a dojčiace ženy. Stonky sú zase výborné na dusenie, smaženie alebo varenie na pare. U nás v Savoy si môžete mangold vychutnať v Marinovanom jahňacom stehne, ktoré pečieme do ružova a podávame s pórovým pyré, bio tarhoňou a jahňacím jusom (18,90€). Zarezervujte si u nás stôl ešte dnes. Otvorené máme každý deň do 22.00. Tešíme sa na vás!