JOZEF RISKA O ŠPECIÁLNOM MENU
Už niekoľko dní sa špeciálne menu v reštaurácii Savoy teší obľube zákazníkov. Náš šéfkuchár Jozef Riska prezradil, ako vznikalo a čo bolo inšpiráciou pri jeho tvorbe.
Kuchárske umenie je o nielen o varení vyberaných jedál, ale aj o neustálej kreativite a správnom kombinovaní. Šéfkuchár Jozef Riska sa preto snaží pripraviť stále niečo špeciálne, aby hostia v reštaurácii Savoy našli vždy niečo nové, chutné a nápadité.
Polievka zo žihľavy, filet z jesetera s pečeným mangoldom, bazová panacotta s medovkou – tieto a ešte ďalšie atraktívne a nápadité kombinácie chutí nájdete na našom špeciálnom sezónnom menu. A čo šéfkuchára inšpirovalo pri jeho tvorbe?
„Inšpirovala ma naša hotelová záhradka, ktorej sa nesmierne darí. Vybral som z nej tie suroviny, ktoré sú v tomto období v najlepšej kvalite a začal som ich spájať a kombinovať,“ prezradil.
Stávka na sezónnosť a lokálnosť sa oplatila. Podľa slov šéfa kuchyne hostia veľmi pozitívne reagujú na chute ponúkaných jedál. Jednoducho vedia, že si pochutnávajú na jedlách z domácich surovín vypestovaných s láskou. „Som rád, že naši hostia vedia oceniť, že im ponúkame naozaj autentické chute,“ dodáva Jozef Riska.
VARENIE JE HRA
A keď už je chuť jedál stopercentná na rad prichádza ich stvárnenie na tanieri. Jedia totiž aj oči. „Ja sa veľmi rád hrám s dizajnom jedál, ktoré pripravujem. Prvé, čo hostia uvidia je totiž krásne naservírované jedlo na tanieri a až potom ho ochutnajú,“ vysvetľuje šéfkuchár.
Pri servírovaní jedla na tanier však myslí na preferencie hostí. „Za tie roky mojej kuchárskej praxe som sa od hostí naučil, že klasické jedlá nepotrebujú prehnaný styling. Dôležitá je chuť a veľkosť porcie. Preto napríklad pri varení mojej obľúbenej sviečkovej ju naservírujem hosťom tak, ako to majú radi – bez vykrojených knedlí či napenených omáčok,“ dopĺňa s úsmevom.
Chuťové aj dizajnové kreácie nášho šéfkuchára Jozefa Risku môžete ochutnať v našom špeciálnom sezónnom menu. Prajeme dobrú chuť.