Savoy Restaurant pripravuje už druhý rok každú nedeľu rodinné obedové menu. S nápadom prišiel po svojom príchode na pozíciu šéfkuchára Jožko Riska. S odstupom času je ideálna príležitosť obzrieť sa ako sa konceptu nedeľných obedov darí a kam sa bude rozvíjať v najbližšej budúcnosti.
Rodinné obedy pripravujete už nejakú dobu. Aká je odozva, mávate plno?
S konceptom sme začali ešte v novembri 2015 a odvtedy prešlo dosť času na to, aby sme mohli vyhlásiť, že Rodinné nedeľné obedy sú úspešné. Našli si svoju stabilnú klientelu a spokojne môžeme povedať, že sa tešia veľkému záujmu a sú obľúbené.
Ako vlastne myšlienka obedov vznikla?
Krátko po mojom nástupe sme sedeli s vedením hotela Carlton a padali rôzne návrhy ako to tu rozprúdiť. Mimo iné tu bol nápad robiť pravidelný brunch. Lenže z mojich predchádzajúcich dvoch skúseností som vedel, že v našich končinách to nie je až taký populárny formát. No a keďže Savoy je založený na lokálnosti a tradíciách prišiel som s nápadom rodinných obedov. To, čo sme zažívali my ako deti, že v nedeľu sa celá rodina posadila k stolu a spolu obedovala, sa tak trochu vytratilo. Chcel som túto tradíciu Bratislavčanom prostredníctvom Savoy prinavrátiť
Určite máte spätnú väzbu. Čo si ľudia zvyknú najviac pochvaľovať? Je to atmosféra, služby alebo nejaké konkrétne jedlo?
Na toto je zložité odpovedať, pretože to bude mix vecí. Každopádne najlepšou odozvou je to, že sa ľudia vracajú. Myslím si, že výbornou pridanou hodnotou je detský kútik. Vidím to aj na sebe. Keďže s manželkou máme dvojičky, vyhľadávame reštaurácie, kde sa deti dokážu zabaviť. Myslím si, že podobne to bude mať veľa rodičov. Jednoducho s deťmi sa to dá zvládnuť tak pätnásť minút, potom začne vidličkový súboj a je po obede.
Ako je to v nedeľu s klientelou, sú to skôr Slováci alebo zahraniční zákazníci?
Jednoznačne domáci. Prinavraciame Bratislavčanom tradíciu spoločných nedeľných obedov a prirodzene tak máme klientelu z radov miestnych obyvateľov.
Sezónne menu alebo špeciálne jedálne lístky idú ruka v ruke s ročným obdobím resp. udalosťami počas roka. Ako vzniká menu na nedeľu?
Samozrejme aj tu hrá sezónnosť a lokálnosť nezameniteľnú úlohu. Neustále riešime kam nedeľné obedy posúvať ďalej. Jednou z možných ciest je robiť rôzne témy. Už sme mali maďarskú a ukrajinskú kuchyňu a uvažujeme nad tým, že zaradíme aj ďalšie, ktoré mali v histórii vplyv na gastronómiu nášho regiónu. Viac neprezradím, nechajte sa prekvapiť.