S gastronómiou je to tak trochu ako s módou. Keď príde jeseň, tiež sa oblečie do hrubších materiálov a trošíčku tlmenejších farieb. Sýto žltý šál, pletená čiapka, či baretka majú možno podobnú farbu ako tekvica. Hnedé kožené topánky si možno vzali inšpiráciu z farieb vlašských orechov alebo gaštanov a béžová kabelka dostala vnuknutie od paštrnáku či rozkrojenej hľuzovky. Tak ako na jeseň meníme šatník, meníme aj naše À la carte. Vitajte v novom sezónnom menu Savoy restaurant – prezliekame sa do jesenného!
Módne trendy a tradície, ktoré zahrejú
Veríme, že rovnako ako vaše módne kúsky, aj naše nové menu vás zahreje, poteší oko a dodá radosti a potešenia do jesenných dní. O tom, že ide o skutočne jesennú ponuku vás presvedčia hneď polievky. Výdatný vývar z hovädzích chvostov s koreňovou zeleninou postaví na nohy aj toho najzarytejšieho sedmospáča. Chýbať samozrejme nemôže tekvicová polievka, to jednoducho k tomuto ročnému obdobiu patrí. Náš šéfkuchár Jožko Riska si pripravil aj jednu špecialitu. Aj keď v podstate je to klasika, ale na Slovensku možno trochu menej známa ako v Čechách – husací kaldoun.
Die Kaldaunen
Tradičný kaldoun (alebo aj kaldon ako sa mu hovorí v niektorých končinách) sa podával na sviatočný stôl v dobách rakúsko-uhorskej monarchie. Varil sa vtedy, keď sa piekla kačica alebo hus. Malo to svoje opodstatnenie, pretože kúsky hydiny, ktoré nešli na pekáč poslúžili práve na prípravu polievky. Jeho názov pochádza z nemeckého die Kaldaunen, teda drobky. No a keď sme pri hydine, tak tá samozrejme v našom jesennom À la carte nemôže chýbať.
Radosť vyberať
Kačacie prsia sa odeli do čisto jesenného šatu. Náš executive chef Jožko Riska a jeho tím ich podávajú s gaštanmi, čokoládovým jusom a voňavou hruškou. Perlička má zase na tanieri lahodné doplnky v podobe paštrnáku, tekvice a omáčky zo špikových kostí.
Keď sa však na naše nové menu pozriete ako na celok, uvidíte ako sa ním ako vyšívané vzory lemujú farebne tlmené kontúry gaštanov a orechov, jemne žlté a zelenkavé odtiene hrušky, pestrá oranžová v podobe koreňovej zeleniny a tekvice či aristokratická tmavo-hnedá, ktorú na sebe nesie hľuzovka.
V skratke povedané, počas tejto jesene bude z nášho gastronomického šatníka radosť vyberať.
Kompletné jesenné menu si môžete pozrieť tu.
A nezabudnite, že pri výbere jedál z nášho SAVOY À la Carte menu vám poskytneme 2 hodiny bezplatného parkovania v garáži Carlton. Tešíme sa na vás!