Nielen zelenine a bylinkám sa darí v záhradke reštaurácie Savoy. Do krásy nám rastú aj kvety, ktoré sú jedlé. Medzi nimi aj kapucínka.
KREHKÁ KRÁSKA Z JUHU
Domovinou kapucínky je Južná a Stredná Amerika. V týchto teplých oblastiach sa jej výnimočne darí a dorastá do výšky piatich metrov. Pýši sa krásnymi žltými až oranžovo červenými kvetmi, ktoré vidieť z diaľky na dlhých stopkách od júna až do októbra. Nakoľko je kapucínka južanka, je veľmi citlivá na mráz a najviac sa jej páči na teplých a slnečných miestach. Ak si ju nasadíte, budem vám robiť radosť aj v kvetináči.
SILNÁ POMOCNÍČKA
Hoci pôsobí nežne a jemne, je kapucínka veľkou bojovníčkou proti väčšine baktérií. Pôsobí ako prírodné antibiotikum a pomáha pri zápalových ochoreniach močových a dýchacích ciest. Aká je celá krásna, taká je aj celá liečivá. Siahnite po jej listoch, kvetoch aj plodoch a máte v rukách zázrak z prírody, ktorý pomôže vášmu zdraviu. Účinne si vie poradiť aj s vypadávaním vlasov a čerstvá šťava z jej listov má dezinfekčné účinky.
KUCHÁROV POKLAD
Náš šéfkuchár Jozef Riska vie, prečo pestuje kapucínku aj v našej reštauračnej záhradke. Okrem liečivých účinkov má aj všestranné využitie v kuchyni. Jej pikantná chuť, pripomínajúca žeruchu či reďkovku sa skvele vyníma v mnohých chodoch. Nakoľko sa môže jesť celá, je naozaj kuchárovým pokladom. Listy úžasne doplnia šaláty, polievky či nátierky. Kvety sú zase pekným dekoračným prvkom na jednohubky. Náš šéfkuchár využil koreň kapucínky a doladil ho k hovädziemu filetu s pečenou špikovou kosťou, žeruchou, restovaným dubákom, šalotkou a omáčkou z červeného vína. Tento chutný chod nájdete v našom Á la carte menu.