Odborníci na výživu a šéfkuchári často zdôrazňujú, že je dôležité jesť to, čo nám ponúka daná sezóna a región, v ktorom žijeme. Posledné roky hlásajú akýsi celospoločenský návrat ku koreňom a tradíciám. V gastronómii sú tieto tendencie o čosi viac, ako obyčajný trend. Poctivé jedlo pripravené v súlade s ročným obdobím a miestom, v ktorom žili generácie našich predkov v nás vytvára vnútornú harmóniu.
Domáca kvalita
Najväčšou výhodou sezónnosti a lokálnosti je to, že jeme najkvalitnejšie, najchutnejšie a najzdravšie jedlo, aké máme v tom danom období k dispozícii. Znamená to, že plody ovocia alebo zeleniny prirodzene dozrejú, oberané sú v správny čas a zachovajú si maximum chutí a výživných látok. Na rozdiel od dovážaných surovín netrpia prepravou. Podobne je to aj s mäsom. Ideálne je, keď vo svojom regióne poznáme farmárov, ktorí chovajú dobytok, či hydinu v kvalitnom nestresujúcom prostredí. Áno, cena bude niekde inde ako v supermarketoch, ale mäso v domácej kvalite z overenej farmy bude chuťovo aj kvalitatívne úplne iná liga.
Prispievame k bohatstvu regiónov
Záujem o pôvod jedla, ktoré máme na tanieri, o to kto dopestoval zeleninu a kto a v akých podmienkach produkuje mäso, ktoré konzumujeme, má aj ekonomický rozmer. Prirodzene sa stávame súčasťou celého procesu a prispievame k bohatstvu našich regiónov. Už len tým, že o svojich skúsenostiach hovoríme s priateľmi a rodinou nepriamo podporujeme miestnych farmárov. Vo finále by mali byť spokojné obe strany. My ako spotrebitelia dostaneme čerstvé lokálne potraviny, na ktoré sme po stáročia uspôsobení a podporíme ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve.
Rozširujeme si obzory
Môže to znieť paradoxne, no pátraním po surovinách v našom bezprostrednom okolí si môžeme rozšíriť obzory. Ak by sme na seba boli prísni a povedali si, že budeme jesť len to, čo nám ponúka príroda, dajme tomu, v okruhu sto kilometrov, museli by sme byť kreatívni a skúšať nové veci s už overenými surovinami. Alebo sa začať obzerať po ingredienciách, ktoré sme doposiaľ v kuchyni neskúsili. Inými slovami, museli by sme ísť viac do hĺbky. Mimochodom to je presne to, o čo sa snažíme u nás v Savoy. Vezmime si napríklad taký Medvedí cesnak. V posledných rokoch je okolo neho boom. Ruku na srdce, kto z vás si pred niekoľkými rokmi pomysel, že si s radosťou dá polievku z niečoho, čo sa často nesprávne označovalo ako burina rastúca v lese? Rozširovaním obzorov dokážeme čarovať s tým, čo nám príroda dáva tu a teraz.
Jar v Savoy
Vitajte teda vo svete Savoy, ktorý je plný sezónnych jedál inšpirovaných prírodou našich regiónov. Jar v Savoy to je aj očistná polievka zo žihľavy a šťaveľu, jarný šalát s mladou zeleninkou a králičím mäsom, jahňacina, ryby z našich riek, mladá repka, či špargľa z našich polí a aj medvedí cesnak a huby – smrčkovce z našich lesov. Tešíme sa na vašu návštevu!