Ponúkame vám exkluzívny pohľad do zákulisia Savoy Restaurant a na prácu nášho executive chef Jožka Risku. Dnes nám ukáže ako sa robí skutočná gurmánska delikatesa.
Foie gras alebo vykŕmená kačacia, či husacia pečeň je delikatesa plná chuti a arómy. Je to nádherný kúsok, ktorý nemôže v kuchyni chýbať.
Zo všetkého najskôr si pripravíme karamelizované slivky. Slivky prekrojíme na polovicu a vykôstkujeme. Potom ich nakrájame na mesiačiky alebo kocky, tak ako to vám najlepšie chutí. Na panvici si rozpustíme maslo a slivky šupneme dnu. Pridáme cukor, premiešame a trošku porestujeme. Pridáme soľ, korenie, kvapku vínneho octu a kvalitný koňak. Nasleduje flambovanie, tak sa nezabudnite presvedčiť, že máte správnu panvicu a nič nad ňou!
Čerstvý estragón si pokrájame na drobno. Karamelizovaným slivkám dodá krásnu korenistú a sviežu chuť. Dáme ho k slivkám a premiešame.
Odkrojíme si kus foie gras, osolíme, okoreníme a na panvici opečieme z každej strany, aby bola pečeň chrumkavá zvonka a šťavnatá zvnútra. Keď máme hotovo, necháme foie gras chvíľku oddýchnuť.
Na tanier si pripravíme kopček karamelizovaných sliviek s estragónom. Kus pečienky, ktorý sme si opiekli a nechali oddýchnuť teraz prekrojíme na polovicu a položíme na slivky. Hotovo!
Prajeme vám dobrú chuť.
Pozrite si video s Jožkom Riskom: