Naša reštaurácia má od tohto týždňa vlastnú záhradku. Na Hviezdoslavovom námestí, v átriu hotela Carlton, vzniklo niekoľko desiatok metrov štvorcových zeme, na ktorej od utorka rastú čerstvé bylinky a zelenina. Centrum Bratislavy tak skrýva malý raj, ktorý bude slúžiť zákazníkom reštaurácie Savoy.
RAJČINY ZA KUCHYŇOU
Okolie Bratislavy bolo za Rakúsko-Uhorska známe pestovaním zeleniny na predaj. Gazdovia zásobovali nielen Prešporok, ale najmä Viedeň. Trošku z tohto sentimentu si chceme pripomenúť aj u nás v Savoy. Do Viedne síce nič predávať nebudeme, ale vlastná zelenina a bylinky z našej záhradky nám dávajú pocit, že sa o ďalší krôčik približujme k poctivému hospodáreniu našich predkov. Veď, koľko šéfkuchárov si môže povedať: „Bože, nemám cherry rajčiny! Nevadí, skočím si dozadu natrhať.“ Náš Jozef Riska si tento luxus bude môcť už čoskoro dovoliť.
ZELENINA A BYLINKY
Záhradka vznikla pod vedením Mareka Ivaniča a jeho tímu. Od začiatku bola projektovaná tak, aby z nej reštaurácia mohla reálne čerpať. Preto je v nej vysadená zmes zeleniny a byliniek, doplnená a dekoratívne jedlé kvety. Aby záhradka pôsobila na pohľad pekne, pribudli v nej farebné slnečnice. „Na takýto relatívne malý priestor vznikla bohatá výsadba. Máme tu hlávkový aj ľadový šalát, mangold, rôzne tekvicoviny, ako cuketu, patizón, maslovú tekvicu, či hokaido. Nasadili sme aj reďkovky, cibuľku a pažítku. V ďalšej fáze, asi o mesiac, pribudnú priesady cherry rajčín a chilli papričiek. Aby sme priestor využili celý, tak do tienistej časti vysadíme medvedí cesnak,“ opisuje Savoy záhradku Marek Ivanič. Zeleninu dopĺňajú bylinky – bazalka, mäta, koriander, šalvia, lippia, či saturejka. Aby záhradka našej kuchyni slúžila naozaj spoľahlivo je zavlažovaná inteligentným systémom s dažďovým senzorom. Ten sleduje, koľko spadlo zrážok a spustí sa len vtedy, keď je to nevyhnutné.
ZNAMENIE DOBRÉHO PODNIKU
„Vlastná záhradka je snom každého šéfkuchára,“ konštatuje Jozef Riska. „Ten pocit, že si odbehnem z kuchyne natrhať čerstvé rastlinky je skvelý. Je to jeden zo znakov dobrej reštaurácie a my chceme byť tou najlepšou v Bratislave. Teraz mi chýba už len ovčín, kravy, sliepky a zajace,“ dodáva so smiechom Jozef.