Zanietení hubári potvrdia, že tohtoročná jeseň je bohatá na krásne úlovky. Lesy sú pokropené dažďovou vodou, podhubie je dokonalé a pestrofarebné lístie, vôňa hôr a hájov láka na čarovné výpravy s košíkom v ruke. Nezaháľajú ani spolupracovníci, ktorí nás zásobujú plodmi našich lesov a tak v aktuálnom jesennom menu nájdete množstvo hubových variácií.
Na výpravu do okolia Bratislavy
Hlavným hrdinom našej ponuky je hľuzovka, skutočný diamant medzi hubami, o ktorej sme už túto sezónu pár krát písali. V jesennom menu vždy nájdete aj ponuku čerstvých húb, ktoré práve v tejto chvíli rastú v slovenských lesoch a hájoch. Ak by ste chceli vyraziť na huby vedzte, že napríklad v lužných lesoch okolo Bratislavy sa v týchto dňoch vyskytuje vynikajúca jedlá huba Masliak obyčajný. Ľudovo sa jej hovorí aj masliar, mašľár, či mäkýš. Zvyčajne rastie v húfoch od mája do novembra. Je vynikajúca do polievok, omáčok alebo na nakladanie do octu spolu s inými hubami.
Obrovské dubáky
Jednou z najchutnejších hríbovitých húb, ktoré sa u nás vyskytujú, je dubák. Oficiálne teda hríb dubový. Jeho jesenná sezóna vrcholí práve v októbri a správy od hubárov hovoria o skutočne skvelých kusoch, v niektorých prípadoch vážiacich aj cez pol kilogramu. Prvé jesenné týždne boli k hubárom milosrdné, zrážok bolo dostatok, takže sa ani niet čomu čudovať. Dubáky hlásili v posledných dňoch hubári zo Záhoria, okolia Pezinka aj Svätého Jura, no aj z ostatných krajov Slovenska.
Opatrnosť nadovšetko
Ďalšou hubou, ktorá zažíva vrcholnú sezónu práve v týchto dňoch je bedľa vysoká. Rastie na okrajoch lesa, na trávnatých miestach v blízkosti listnatých aj ihličnatých lesov. Chuťovo je to skutočne vynikajúca huba. Jej mladé klobúky sa často vysmážajú na spôsob rezňov. Sušené a pomleté bedle sú zase obľúbené ako hubové korenie.
Keď sa vydáte do lesa na huby, buďte v prvom rade opatrní a nepreceňujte svoje znalosti. To je základ. Zoznam vynikajúcich jedlých húb, ktoré u nás aktuálne rastú je takmer nekonečný. Okrem tých, o ktorých píšeme môžete v októbri nazbierať aj kuriatka, suchohríby, kozáky, hlivy, plávky alebo pečiarky. Prajeme vám príjemný relax, bystré oko a samozrejme, dobrú chuť!