Použiť dobré vínko do varenia je lákavé pre kuchárov profesionálov, aj pre amatérskych nadšencov. S nápojom bohov je to však rovnako, ako s akoukoľvek inou ingredienciou a platí, že ho treba používať iba tam, kde sa to hodí a najmä – s rozumom. Jeden z najlepších šéfkuchárov v západnom cípe Karpát, náš gurmánsky guru Jozef Riska, to samozrejme dokáže.
CTÍME TRADÍCIE A DUCHA MIESTA
Víno hrá dôležitú úlohu hneď v niekoľkých jedlách, ktoré sa objavujú na našom, stále ešte aktuálnom, Á la carte. Nachádza sa v špecialitách, v ktorých dáva zmysel kulinársky, ale aj historický. Ten druhý argument súvisí s dejinami miesta, v ktorom sa reštaurácia Savoy nachádza, teda s dejinami Bratislavy a Malých Karpát. Archeologické nálezy hovoria, že na tomto území má história vína a viniča viac ako 2700 rokov. Písomné zmienky o vinohradníctve a kultivovanom pestovaní révy sú samozrejme z podstatne neskoršieho obdobia, ale aj tak siahajú až do 9. storočia. O význame vinohradníctva v Bratislave a okolí hovorí povyšovanie štatútu vinohradníckych mestečiek ako Modra, Pezinok alebo Jur na slobodné kráľovské mestá v časoch 16. a 17. storočia. Vznik prvej odbornej vinárskej školy v Bratislave sa datuje do roku 1844. A keďže víno je veda, tak so vznikom školy sa začali vydávať odborné materiály a organizovať prednášky pre vinohradníkov. Výsledkom sú kvalitné karpatské vína, ktoré si s radosťou vychutnávame aj dnes.
SAVOY VÍNOM INŠPIROVANÝ
Z kvalitného vína Malých Karpát si berieme inšpiráciu aj u nás v Savoy. Máme hneď niekoľko jedál, ktoré sa s vínkom pohrávajú, a ktorým dodáva svoju ušľachtilosť. Najväčšou klasikou nášho Á la carte je Prešporský teľací rezeň, ktorý je marinovaný v bielom víne, tradične smažený a podávaný so zemiakovým šalátom (12,90 €). Výborne chutí Kohút na víne so šampiňónmi, podávaný s plnenými zemiakmi so slaninkou (13,90 €) alebo Hovädzí chvost s pošírovaným zelerom a špenátom v omáčke z červeného vína, podávaný s chrenovým krémom (14,90 €). Pre labužníkov, ktorí neholdujú mäsu máme Hubakubo – Zapečené krúpy so sušenými lesnými hubami na bielom prešporskom víne (10,90 €)