Viete, čo je to dula? Možno si myslíte, že áno. Je to jesenné ovocie, ktoré nie je nepodobné jablkám alebo hruškám. Tu však podobnosť končí. Dula je nie príliš známe, tuhé ovocie, ktoré nie je úplne ľahké zohnať. Skrýva však v sebe nečakanú odmenu. Poďme sa naň teda pozrieť.
POD ŠUPKOU PREKVAPENIE
Dula je starodávne ovocie, o ktorom sa vie, že ho do varenia používali už starí Rimania. Rastie na nízkych stromoch a je príbuzné jablkám a hruškám, nemá však ich okamžité chuťové vlastnosti. Dula je na pohľad škaredá s nepravidelným tvarom. Zrelý plod má zlatistý farebný tón a jemnú šupku, avšak ani najzrelšia dula, keď je surová, nechutí príliš dobre. Je to zvláštne ovocie, ktoré sa na prvý aj na druhý pohľad nezdá byť príliš použiteľné. Lenže tu prichádza milé prekvapenie.
ČAROVNÝ PARFUM
Prvým znamením toho, že dula v sebe skrýva viac, ako sa na pohľad zdá, je jej vôňa. Ak ju necháte na slniečku za oknom, pomaličky pustí do vášho príbytku jemnú vanilkovo, citrusovo, jablkovú arómu. Vonia presne opačne ako vyzerá – nádherne. No a potom, keď ju ošúpete a použijete do varenia, táto vôňa sa rozvinie do skvelého parfumu a ovocie sa čarovne zmení zo žltého do sýto ružového. Varením sa z tejto Popolušky stáva skutočná princezná – sladká, delikátna a voňavá. Dulu nájdete pravidelne aj v našom Á la carte a v našich sezónnych jedálnych lístkoch.