Dnes prišiel čas predstaviť si ďalšiu superpotravinu z nášho jedálneho lístka. Je ňou orech alebo lepšie povedané, rôzne druhy orechov. V našich končinách ich poznáme už po stáročia a za tú dobu sa stali neoddeliteľnou súčasťou nielen kuchyne, ale aj tradícií, povier a zvykov. To, že ich s vervou používali naši predkovia malo ako symbolický, tak aj pragmatický význam. Orechy boli a sú jedným zo zázrakov prírody, ktorý má na ľudské telo blahodarné účinky.
MILOVAŤ ICH NIE JE ŽIADEN ORIEŠOK
Orechy poskytujú množstvo látok, ktoré nám robia veľmi dobre. Sú zdrojom vlákniny, rastlinných tukov s obsahom nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, vitamínov a množstva minerálov. Sú to látky, ktoré sa starajú o správne fungovanie mozgu, obraňujú ľudské telo pred voľnými kyslíkovými radikálmi, čiže pôsobia ako antioxidanty. V praxi to znamená napríklad to, že orechy nám pomáhajú proti bolestiam hlavy, zlepšujú pamäť, znižujú hladinu cholesterolu a podporujú imunitný systém. V konečnom dôsledku orechy svojim pôsobením predlžujú náš život. Orechy je niekedy ťažké rozlúsknuť, ale určite je ľahké ich milovať.
VLAŠSKÉ, LIESKOVÉ A PEKANOVÉ
Náš šéfkuchár Jozef Riska pri zostavovaní jedálneho lístka samozrejme myslel aj na orechy. To, že sú zdraviu prospešné už vieme, ale hlavne patria tak neodmysliteľne k našim tradíciám, a teda aj do našich kuchýň, že by to bez nich nešlo. Orechy tvoria akúsi pomyselnú niť, ktorá sa vinie celý naším Á la carte. Poďme pekne po poriadku, začnime predjedlami. Sú dve – Divinová paštéta s jablkami marinovanými v Bratislavskom brandy, dulovou penou, zaváranými hroznami s vlašskými orechmi
a gaštanovým chlebíkom (9,90 €) a potom je tu Skaramelizovaný kozí syr s omáčkou z červenej repy s čili, orechmi, jadierkami a zaváranými reďkovkami v marináde (8,90 €). Oriešky, tentoraz lieskové, sú súčasťou Kačacieho konfitu zo stehna s údeným maslom, ktorý je podávaný s pečenými sladkými zemiakmi a muškátovou tekvicou a čučoriedkovou redukciou (14,90 €). Pre milovníkov rýb máme Zubáča s hubovo-lieskovcovou krustou. Podávame ho s pyré z topinamburi a so špenátom (16,90 €). Nielen dámy ocenia naše dva skvelé šaláty – Šalát z grilovaných hrušiek s vlašskými orechmi, valeriánou a dresingom zo zrejúceho syra (7,90 €) a Pohánkovo-krúpový šalát so žltou a červenou repou, lieskovými orieškami a údenými kuracími prsíčkami (6,90 €). Jedál, ktorých sa dotkla superpotravina menom orech je u nás habadej. Lenže dobrý obed, či večeru treba zakončiť niečím sladkým. A aby sme zostali v téme, tak to musí byť Tekvicová tortička s pekanovými orechmi, teplým makovým krémom a glazúrovanými slivkami (4,90 €).