Chcete vidieť ako to vyzerá, keď varí jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov? Ponúkame vám exkluzívny pohľad do zákulisia Savoy Restaurant a na prácu nášho executive chef Jožka Risku. V sérii videí pokračujeme, dnes to bude výsostne jarná, čerstvá extravaganza v podobe zeleninového Ratatouille.
Najobľúbenejším Jožkovým receptom je zapekaná zelenina Ratatouille, poďme sa teda pustiť do jej prípravy. Náš šéfkuchár miluje všetko, čo nám dáva záhrada, od baklažánu, cez cuketu, paradajky až po čerstvé bylinky. Najprv si však pripravíme tri veľké farebné mäsité papriky. Dáme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a pečieme 25 minút pri teplote 200 stupňov.
Na Ratatouille budeme potrebovať silnú zeleninovú omáčku, preto použijeme všetku zeleninu, ktorú máme. Na panvici si predhrejeme olivový olej. Mrkvu, petržlen a šalotku si nakrájame na drobno a šup s nimi na panvicu! Potom nakrájame stonkový zeler a prihodíme ho k nim. Sedano, ako sa mu inak hovorí, je krásna aromatická zelenina, ktorá dodá celému jedlu výbornú chuť. Pridáme aj paradajky, aby nám vznikla bohatá omáčka, plná zeleninovej chuti. Keď nám začne zelenina mäknúť, pridáme za lyžicu paradajkového pyré a zmes premiešame. Celé to podlejeme zeleninovým vývarom a pridáme vetvičku bazalky.
Medzi tým si začneme pripravovať pesto. Potrebujeme čerstvú bazalku, jeden strúčik voňavého cesnaku a píniové orechy. Toto všetko dáme do mixéra, ešte k tomu nastrúhame parmezán a začneme mixovať. Počas mixovania prilievame olivový olej. Bazalkové pesto odstavíme, prelejeme do inej nádoby, pretože mixér budeme ešte potrebovať. Pesto využijeme úplne na záver, keď ním dochutíme celé Ratatouille.
Zelenina na panvici by už mala byť mäkká, preto ju dosolíme a okoreníme. Následne ju odstavíme a vlejeme do mixéra. Urobíme z nej pyré, ktoré potom vlejeme do zapekacej misky. Cuketu a baklažán nakrájame na kolieska, pečenú papriku ošúpeme a tiež nakrájame. Zeleninu prekladáme jednu cez druhú do zapekacej misy k pyré. Dochutíme soľou a korením a prekryjeme alobalom. Pečieme v trúbe 20 minút pri teplote 180 stupňov.
Zapekaciu misu vytiahneme, Ratatouille ešte vyšperkujeme pestom a necháme zapiecť ďalších 5 minút.
Odstavíme a môžeme servírovať!
Prajeme vám dobrú chuť.
Pozrite si náš video recept s Jožkom Riskom. Tu: