Zimný festival jedla 2020

Milí priatelia, aj tento rok sa zúčastňujeme zimného festivalu jedla, ktorý prebieha v top reštauráciách na Slovensku, v termíne 15. január – 23. február 2020. Za špeciálne ceny si môžete vychutnať vynikajúce jedlo a čarovnú atmosféru legendárneho Radisson Blu Carlton hotela. Šéfkuchár Jožko Riska pre vás pripravil neodolateľnú ponuku. Umenie má mnoho podôb. Garantujeme vám umelecký aj chuťový…

Čítaj ďalej

Jar prišla do našej kuchyne

Zhadzujeme kabáty a odľahčujeme aj naše menu. Tešiť sa môžete na sezónne byliny ako medvedí cesnak, žihľavu a na čerstvú špargľu alebo bryndzu. Naša reštaurácia už niekoľko rokov oživuje tradičnú bratislavskú kuchyňu. Šéfkuchára Jozefa Risku a jeho tím inšpirovala jar k novinkám i malým experimentom. Dovolili sme si priniesť na váš stôl aj originálne kombinácie…

Čítaj ďalej

Divina inou optikou

Nový rok sa v našej reštaurácii nesie v znamení obľúbeného divinového menu. Podelíme sa s vami o najvýnimočnejšie kúsky z umenia nášho šéfkuchára a jeho tímu. Nenápadne nápadné Diviačie a jelenie mäso, bažant, jarabica či perlička, plody lesa ako hľuzovka alebo zástupca našich vodných tokov pstruh, to všetko je v našom menu samozrejmosťou. Mäsu a špeciálne…

Čítaj ďalej

Magická noc v Carltone

Posledná noc v roku býva magická. Starý rok si podáva ruku s novým a vo svete je cítiť príjemné chvenie v očakávaní nového. Miestom, na ktoré vás pozývame osláviť príchod nového roka pretieklo takýchto Silvestrov stovky. Hotel Carlton a jeho predchodcovia tu po stáročia hostili mešťanov aj pocestných. Neopakovateľný zážitok Duch doby, čaro miesta a historické osobnosti, ktorých kroky viedli…

Čítaj ďalej

Mikuláš v Savoy

Začína sa najradostnejší čas v roku nielen pre deti, ale pre všetkých ľudí. Malým predvojom vianočných sviatkov je Mikuláš. Detičky sa tešia, vyčistia si čižmičky a ráno si v nich nájdu sladké prekvapenie. Hotel Carlton a reštaurácia Savoy samozrejme nemôžu zaostávať a tak sme pre vás a vaše deti pripravili doobedie plné zábavy, dobrého jedla a zážitkov. Pozývame vás k nám na Mikuláša…

Čítaj ďalej

Nikos Papadopulos: nový manažér Savoy restaurant

Nikos Papadopulos sa narodil pred tridsiatimi dvoma rokmi v Ostrave. Jeho meno a profesionálna kariéra je už celú jednu dekádu spojená s hotelovou spoločnosťou Radisson Hotel Group. Reštauračný tím Savoy v hoteli Radisson Blu získava v jeho osobe významnú posilu.    Začínali ste ako čašník a prepracovali ste sa až na manažérsku pozíciu. Zdá sa, že ste si prešli zaujímavou cestou?…

Čítaj ďalej

Nové À la Carte – Prezliekame sa do jesenného!

S gastronómiou je to tak trochu ako s módou. Keď príde jeseň, tiež sa oblečie do hrubších materiálov a trošíčku tlmenejších farieb. Sýto žltý šál, pletená čiapka, či baretka majú možno podobnú farbu ako tekvica. Hnedé kožené topánky si možno vzali inšpiráciu z farieb vlašských orechov alebo gaštanov a béžová kabelka dostala vnuknutie od paštrnáku či rozkrojenej hľuzovky. Tak ako…

Čítaj ďalej

Video recept: Restovaná kačacia pečeň so slivkami

Ponúkame vám exkluzívny pohľad do zákulisia Savoy Restaurant a na prácu nášho executive chef Jožka Risku. Dnes nám ukáže ako sa robí skutočná gurmánska delikatesa.   Foie gras alebo vykŕmená kačacia, či husacia pečeň je delikatesa plná chuti a arómy. Je to nádherný kúsok, ktorý nemôže v kuchyni chýbať. Zo všetkého najskôr si pripravíme karamelizované slivky. Slivky prekrojíme…

Čítaj ďalej

Savoy medzi top reštauráciami Slovenska

Savoy restaurant patrí dlhodobo k najlepším hotelovým reštauráciám na Slovensku a šéfkuchár Jožko Riska k najlepším šéfkuchárom u nás. V rebríčku najlepších sa dokonca každým rokom posúvajú o kúsok vyššie. Úspechy našej reštaurácie aj nášho executive chef nás nesmierne tešia. Hovoria o tom, že naša kuchyňa sa dlhodobo uberá správnym smerom.  Gurmán na Slovensku Odborné ocenia na poli gastronómie udeľuje každoročne gastronomický…

Čítaj ďalej

Letné obedy v SAVOY

Počas tohtoročného leta sme si pre vás pripravili novinku. Je ňou špeciálne obedové menu na celý týždeň. Pripravuje ho náš executive chef Jožko Riska z tých najkvalitnejších sezónnych ingrediencií. Hlavné jedlá sme pripravili tak, aby si na svoje prišli rovnako milovníci vegetariánskej stravy ako aj mäsitej. Tento týždeň vám blizšie predstavíme naše polievky. Ľadová uhorková, topinamburová,…

Čítaj ďalej

Zeleninové Ratatouille

Chcete vidieť ako to vyzerá, keď varí jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov? Ponúkame vám exkluzívny pohľad do zákulisia Savoy Restaurant a na prácu nášho executive chef Jožka Risku. V sérii videí pokračujeme, dnes to bude výsostne jarná, čerstvá extravaganza v podobe zeleninového Ratatouille. Najobľúbenejším Jožkovým receptom je zapekaná zelenina Ratatouille, poďme sa teda pustiť do jej prípravy. Náš…

Čítaj ďalej

Špargľa s pošírovaným vajíčkom a holandskou omáčkou

Chcete vidieť ako to vyzerá, keď varí jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov? Ponúkame vám exkluzívny pohľad do zákulisia Savoy Restaurant a na prácu nášho executive chef Jožka Risku. V sérii videí pokračujeme výsostne jarnou zeleninou, špargľou.   Špargli sme sa už tento rok venovali, ale kráľovná zeleniny si zaslúži väčší priestor. Je to výsostne sezónna rastlina, ktorá…

Čítaj ďalej

Májové kráľovné v našej kuchyni

Milióny zdravých látok Bryndza a špargľa sú dve dámy, ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo nám na jar slovenské farmy ponúkajú. Aj preto si už tradične nachádzajú cestu do nášho jarného sezónneho menu. Májová bryndza má jemnú chuť. Na rozdiel od zimnej je lahodnejšia a menej ostrá. Tráva na pašiach je takto z kraja jari jemnučká, pre ovečky nesmierne…

Čítaj ďalej

Jarné inšpirácie: žihľava a púpava

Jar nám prináša radosť do života, krásne počasie a veríme, že vám, rovnako ako nám, aj chuť do jedla. Začnú sa vám však zbiehať slinky, keď sa povie žihľava alebo púpava? Nie? Nuž, ale mali by sa! Tieto jarné rastlinky sú plné energie, zdravia a šikovný šéfkuchár z nich dokáže vyčarovať brilantné chute. Zdravá žihľava O žihľave sa toho…

Čítaj ďalej

Video: Stroganoff z diviačej sviečkovice

Chcete vidieť ako to vyzerá, keď varí náš šéfkuchár? Ponúkame vám exkluzívny pohľad do zákulisia Savoy Restaurant a na prácu nášho executive chef Jožka Risku. Sériu videí začíname jedným z našich najpopulárnejších jedál. Ideálnym mäsom na prípravu Stroganoff je sviečkovica. Je to krásne chudé mäso, ktoré obsahuje množstvo železa, je plné bielkovín, je ľahko stráviteľné a vhodné aj…

Čítaj ďalej

Nože – ktorý z nich vám v kuchyni chýba?

Nôž, to je niečo ako šéfkuchárova manželka a najlepší kamarát v jednom. Každý z vás, kto pravidelne varí potvrdí, že v kuchyni je to alfa omega. Správny nôž vám umožní krájať, rezať, sekať, čistiť, porciovať a to všetko bez väčšej námahy. Možno vám doma nejaký základný kúsok chýba a vy o tom ani neviete. No a preto sme tu my, aby sme vám…

Čítaj ďalej

Na návšteve v najstarších reštauráciách sveta

História miesta, kde sa nachádza reštaurácia Savoy a hotel Carlton siaha hlboko do stredoveku. Od 13. storočia až do roku 1857 tu bol hostinec U labute neskôr U troch zelených stromov. V 19. storočí vznikol hotel U zeleného stromu, neskôr National a napokon Carlton. Kľučky si tu podávali významné osobnosti ako Albert Einstein, Jules Verne, Thomas Alva Edison, či Alfred…

Čítaj ďalej

Koruna šéfkuchára

Kuchárska čiapka patrí k jednej z tých vecí, ktorú berieme ako fakt a ani nás nenapadne premýšľať, prečo má taký zvláštny tvar a odkiaľ sa vlastne vzala. No ale keď sa nad tým zamyslíte – nie je zaujímavé, že ja taká skladaná a smiešne vysoká? Poďme túto záhadu rozlúsknuť a pozrieť sa na ikonickú pokrývku hlavy trochu bližšie. Traviči,…

Čítaj ďalej

Gastro 2018: v znamení jednoduchosti

Začiatok nového roka vždy nabáda k zvedavým pohľadom do blízkej budúcnosti – aký bude tento rok? Čo prinesie? Bude nejaká vzrušujúca zmena? Kam bude smerovať planéta, naša spoločnosť a krajina? My si takéto veľké celospoločenské otázky síce nekladieme, ale sme dosť zvedavý a hravý na to, aby sme si predstavili, kam by asi mohli smerovať gastronomické trendy v roku…

Čítaj ďalej

Jedinečná príležitosť ochutnať Savoy

Zimný festival jedla je taký malý gurmánsky sviatok, na ktorý sa z roka na rok tešíme viac a viac. Jeho piaty ročník začal v polovici januára a my v ňom samozrejme nemôžeme chýbať. Je nám cťou, že redaktori populárneho gastronomického bedekra Gurmán na Slovensku opäť ocenili prácu tímu nášho šéfkuchára Jožka Risku a Savoy Restaurant zaradili medzi najlepšie reštaurácie na Slovensku.…

Čítaj ďalej

Vianoce na Slovensku

Slovensko je malá, no nesmierne rozmanitá krajina. Dobre je to vidieť na našich tradíciách, úplne najlepšie počas Vianoc. To, ako si sviatky radosti a pokoja predstavujeme sa líši kraj od kraja, mesto od mesta, dokonca rodina od rodiny. Západné Slovensko Prvou predzvesťou blížiacich sa Vianoc v domácnostiach na západnom Slovensku je vypekanie medovníkov. Tie sa pripravujú už koncom…

Čítaj ďalej

Prechádzky starým mestom

Korzovanie bratislavskými ulicami má viac ako dvesto ročnú tradíciu. Víkendové rande alebo prechádza s deťmi patrili k spoločenským povinnostiam mešťanov. Ľudia sa stretávali od skorého rána, ulicami sa niesla vrava, cinkanie príborov a vône zo všadeprítomných kaviarní, cukrární a reštaurácií. Korzovanie zažilo najväčší rozmach v prvej polovici minulého storočia. Vtedy sa hovorievalo, že kto sa na Korze počas pekného dňa…

Čítaj ďalej

Polievka – balzam pre telo aj dušu

Dobrá polievka môže byť ako malá továreň plná sacharidov, proteínov, vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov.  Pripravili sme pre vás balzam na dušu z tých najlepších ingrediencií. Polievka pohladí Tanier dobrej horúcej polievky dokáže výborne povzbudiť chuťové poháriky, zahriať telo a upokojiť myseľ. Počas studených jesenných a zimných dní neexistuje pre hladné brucho nič lepšie. Keďže polievky sa dajú rôzne…

Čítaj ďalej

Divina

Milovníci mäsa ruku na srdce – kto z vás vie o srnčom guláši čosi viac ako iba to, že mäso je zo srnky alebo o diviačích medailónikoch, že sú z diviaka? Nevadí, nie je to žiadna hanba. Nezaškodí však dozvedieť sa o jedlách, ktoré obľubujeme,aj čosi viac. Dnes sa teda špeciálne pozrieme na divinové mäso. Mäso s pôvodom Slovenské lesy,…

Čítaj ďalej

Zdravie z jesennej kuchyne

Na jeseň robíme čo môžeme, aby sme ochránili seba a svojich blízkych pred nachladnutím a oslabenou imunitou. „Všetko je to v hlave“, zvykneme hovoriť a je to pravda. Nielen babie leto, ale celá jeseň je krásna a pozitívna, len si to musíme v hlave nastaviť. Treba jej však pomôcť tým, že posilníme aj telo. Pohyb je samozrejmosťou, myslieť však musíme…

Čítaj ďalej

Sezóna húb na tanieri

Zanietení hubári potvrdia, že tohtoročná jeseň je bohatá na krásne úlovky. Lesy sú pokropené dažďovou vodou, podhubie je dokonalé a pestrofarebné lístie, vôňa hôr a hájov láka na čarovné výpravy s košíkom v ruke. Nezaháľajú ani spolupracovníci, ktorí nás zásobujú plodmi našich lesov a tak v aktuálnom jesennom menu nájdete množstvo hubových variácií.       Na výpravu do okolia Bratislavy…

Čítaj ďalej

Naše jesenné menu

Jeseň a jar sú si v čomsi podobné. V gastronómii ponúkajú nepreberné množstvo inšpirácií, ktoré dokážu pod rukami nadaného šéfkuchára na tanieri vytvoriť harmóniu pre takmer všetky zmysly. Je to vidieť aj v našom novom À la carte, ktoré je pestré a bohaté ako jesenný les. Hrá farbami, vôňami a výraznými chuťami. Presvedčte sa sami. Farby jesene O tom, aké je…

Čítaj ďalej

Aký bol prvý ročník Fitfestu

Aký bol prvý ročník Fitfestu Reštaurácia Savoy sa zúčastnila prvého ročníka festivalu zdravého jedla a životného štýlu, Fitfest 2017. Počasie organizátorom nedalo nič zadarmo, no akcia vyšla aj tak na výbornú. Prinášame vám rozhovor so spoluorganizátorkou festivalu Nikoletou Stasinkovou.   Aký bol prvý ročník Fitfestu? Čo vás potešilo najviac a o čo bol najväčší záujem? Prvý ročník…

Čítaj ďalej

Tucet kultúrnych podujatí v Carltone

Tucet kultúrnych podujatí v Carltone Jeseň sa bude v Savoy niesť nielen v znamení skvelého jedla, ale aj krásnych kultúrnych zážitkov. Spoločnosť Carlton property pripravila v spolupráci s agentúrou Azyl Production sériu 12 eventov zameraných na hudbu, humor a hovorené slovo pod názvom Tucet.    (foto Jozef Lupták) Podujatia sa budú okrem reštaurácie Savoy konať aj v priestoroch hotela Radisson…

Čítaj ďalej

Čaro správneho stolovania, časť tretia: Neformálne stolovanie

Čaro správneho stolovania: neformálne stolovanie Časť tretia: Možno sa chystáte usporiadať veľkú hostinu, svadbu alebo oslavu výročia, možno len jednoduchú večeru s priateľmi. Nech je to tak, či tak, je príjemné, keď viete ako na to a stôl môžete pekne naaranžovať. Netvrdíme, že musíte prísne dodržiavať etiketu. To je nevyhnutné najmä v lepších reštauráciách. Možno však budete…

Čítaj ďalej

Ako predjedlo ovplyvní zážitok z jedla

Ako predjedlo ovplyvní zážitok z jedla Klasické trojchodové menu – predjedlo, hlavné jedlo, dezert – vychádza z gastronomickej tradície a má navyše pozitívny efekt na vaše telo.   Žalúdok má predjedlo rád Začínate obed či večeru predjedlom? Robíte dobre. Malý chod na úvod naštartuje trávenie, pripraví žalúdok na výdatnejšie jedlo a navyše uspokojí prvotný hlad.…

Čítaj ďalej

Domáce bylinky v netradičnom formáte 

Domáce bylinky v netradičnom formáte Majú nenahraditeľné miesto v kuchyni a pozná ich azda každý. Bylinky – či už naše miestne, alebo tie, ktoré sa k nám dostali z cudziny – sú povestnou iskrou každého jedla. Čo poviete na ich netradičné použitie v našom menu? Základom slovenskej kuchyne bola ešte pred sto rokmi vlastná záhradka.…

Čítaj ďalej

Čaro správneho prestierania: formálne stolovanie

Čaro správneho prestierania: formálne stolovanie Časť druhá: Možno sa chystáte usporiadať veľkú hostinu, svadbu alebo oslavu výročia, možno len jednoduchú večeru s priateľmi. Nech je to tak, či tak, je príjemné, keď viete ako na to a stôl môžete pekne naaranžovať. Netvrdíme, že musíte prísne dodržiavať etiketu. To je nevyhnutné najmä v lepších reštauráciách. Možno však budete…

Čítaj ďalej

Pstruhy v našej kuchyni

Nájsť kvalitného dodávateľa surovín pre špičkovú reštauráciu vyžaduje veľa času, skúšania a hlavne jasnú predstavu o tom, čo od jedla očakávate. Našou filozofiou je prinášať vám moderné chute založené na tradíciách slovenských regiónov. Preto vyhľadávame domácich dodávateľov, ktorí robia veci poctivo a na najvyššej možnej úrovni.  Poctivé suroviny Tento popis dokonale sedí na nášho krupinského dodávateľa rýb, firmu…

Čítaj ďalej

Rozhovor s prezidentkou asociácie someliérov

Savoy sa vždy spája len s tými najlepšími – s najlepšími jedlami, najlepšou adresou v meste a samozrejme s najlepšími vínami. Preto sme si na rozhovor pozvali prezidentku Asociácie someliérov Slovenskej republiky Beátu Vlnkovú, ktorá bude v najbližších dňoch školiť náš personál a zostavovať novú vínnu kartu.   Čo zo someliérskych znalostí musí personál vychýrenej reštaurácie akou je Savoy bezpodmienečne ovládať?  Celý…

Čítaj ďalej

Naše júnové menu

Naše júnové menu je už pár dní v ponuke a my sa tešíme, že si ho naši návštevníci pochvaľujú. Pre tých z vás, ktorí sa k nám tento mesiac ešte len chystáte, je učených týchto pár riadkov, ktoré vás k nám dozaista prilákajú. Odoláte polievke? Leto je doslova za dverami, teploty vábia posadiť sa na našu terasu, užívať si pohľady…

Čítaj ďalej

Čaro správneho prestierania

Časť prvá: Základy, ktoré by mal poznať každý gurmán
Možno sa chystáte usporiadať veľkú hostinu, svadbu alebo oslavu výročia, možno len jednoduchú večeru s priateľmi. Nech je to tak, či tak, je príjemné, keď viete ako na to a stôl môžete pekne naaranžovať. Netvrdíme, že musíte prísne dodržiavať etiketu. To je nevyhnutné najmä v lepších reštauráciách.

Čítaj ďalej

HEIMANN v Savoy

V marci sme u nás v Savoy privítali slávneho šéfkuchára Romana Paulusa oceneného Michelinskou hviezdou. Začiatkom júna nás čaká ďalší výnimočný degustačný večer, tentokrát s vychýreným maďarským vinárstvom Heimann. To je držiteľom prestížnej ceny Gault-Millau: Winery of the year 2016. Tešiť sa môžete na snúbenie chutí najlepších maďarských vín a výnimočného jedla z rúk nášho šéfkuchára Jožka Risku.   K dobrému jedlu patrí…

Čítaj ďalej

Vyhrajte štýlovú večeru v Savoy

Vyhrajte štýlovú večeru v reštaurácií Savoy, v legendárnom hoteli Carlton. Menu vytvorí špeciálne pre výhercov náš oceňovaný šéfkuchár Jožko Riska. Ak by ste radi ochutnali menu pripravené Jožkom Riskom špeciálne pre vás, prihláste sa k odberu noviniek a ste zapojení do súťaže. Spomedzi súťažiacich vylosujeme až tri víťazné páry. Losovanie prebehne 31. mája 2017. Prihláste sa k…

Čítaj ďalej

ŠPECIALITY TEJTO SEZÓNY: MÁJ

Naše lesy, polia, farmy aj rieky sú plné pokladov, ktoré dokáže šikovný kuchár zmeniť na kulinárske šperky. No a keďže sa blíži máj a s ním naše nové sezónne menu, jeden takýto skvost si predstavíme. 100% bio, 100% ovčia Dnes je to všade samé BIO, lenže kto z nás vie, čo to naozaj je? BIO znamená bez akýchkoľvek chemikálií.…

Čítaj ďalej

Stručná história hotela Carlton

Savoy restaurant má tú česť sídliť v jednej z najvýznamnejších bratislavských budov. Korene hotela Carlton siahajú až do obdobia Márie Terézie, no miesto žilo rušným životom už stáročia pred tým. Opäť na výslní Keď v roku 2001 uvádzali zrekonštruovanú budovu hotela Carlton do prevádzky bola to celospoločenská udalosť. Po desaťročiach úpadku sa opäť dostala do stavu, v akom by…

Čítaj ďalej

Nedeľné obedy v Savoy

Savoy Restaurant pripravuje už druhý rok každú nedeľu rodinné obedové menu. S nápadom prišiel po svojom príchode na pozíciu šéfkuchára Jožko Riska. S odstupom času je ideálna príležitosť obzrieť sa ako sa konceptu nedeľných obedov darí a kam sa bude rozvíjať v najbližšej budúcnosti. Rodinné obedy pripravujete už nejakú dobu. Aká je odozva, mávate plno?  S konceptom sme začali ešte…

Čítaj ďalej

Prečo je dobré jesť sezónne a lokálne

Odborníci na výživu a šéfkuchári často zdôrazňujú, že je dôležité jesť to, čo nám ponúka daná sezóna a región, v ktorom žijeme. Posledné roky hlásajú akýsi celospoločenský návrat ku koreňom a tradíciám. V gastronómii sú tieto tendencie o čosi viac, ako obyčajný trend. Poctivé jedlo pripravené v súlade s ročným obdobím a miestom, v ktorom žili generácie našich predkov v nás vytvára vnútornú harmóniu.   Domáca kvalita…

Čítaj ďalej

Rozhovor s Romanom Paulusom

V piatok 24. marca sa v Savoy Restaurant v Bratislave predstaví Roman Paulus, šéfkuchár vynikajúcej pražskej reštaurácie Alcron. Podnik pod jeho vedením získal slávnu Michelinskú hviezdu, ktorú už trikrát obhájil. Roman Paulus a jeho tím prichádzajú po prvý krát do Bratislavy, kde predstavia svoje degustačné menu. A my vám prinášame exkluzívny rozhovor.  Koncom marca hosťujete v bratislavskom Savoy restaurant. Sú takéto…

Čítaj ďalej

Jarná únava a ako si s ňou poradiť

Je to len výhovorka lenivcov alebo skutočne po zime trpíme nevysvetliteľnými pocitmi vyčerpanosti, malátnosti, dokonca depresiami? Jarná únava rozhodne existuje, nie je to žiaden mýtus, ale ani choroba. Je to stav, s ktorým sa dá pomerne dobre vyrovnať, keď budeme dodržiavať pár jednoduchých zásad.

Čítaj ďalej

Ako vznikla Michelinská hviezda

Michelinská hviezda je puncom kulinárskej kvality. Chvália sa ňou vyberané reštaurácie z celého sveta. Táto gastronomická modla však nie je a ani nikdy nebola myslená ako zoznam „najlepších“ reštaurácií. Nie je ani rebríčkom najlepších šéfkuchárov alebo najdrahších jedál. Je to knižný sprievodca. Celé to začalo pred viac ako sto rokmi ako cestovný atlas pre zákazníkov výrobcu pneumatík…

Čítaj ďalej

Aranžujte ako profík

Francúzi hovoria, že jedlo najprv ochutnávame očami. Niekto by však povedal, že je jedno ako vyzerá, hlavne, že dobre chutí. Neprotestujeme. Je pravdou, že až naše vyberavé jazýčky nám povedia, či jedlo skutočne stálo za to alebo nie. Lenže jeho vzhľad má dramatický vplyv na to ako budeme vnímať jeho chuť. Tí, ktorí máte potomkov…

Čítaj ďalej

Prírodné afrodiziaká

O jedle ako afrodiziaku sa toho popísali tony papieru. Čokoláda, med, čili, zázvor a kopec ďalších ingrediencií má vraj blahodarný účinok na náš sexuálny apetít. Niečo z toho môže byť pravda, niečo menej. Jedna vec je však istá, najmä ak ste v dlhodobom vzťahu: všetko bude fungovať ako má len vtedy, keď si urobíte jeden na druhého čas.

Čítaj ďalej

Roman Paulus v Savoy

V piatok 24. marca privítame v Savoy vzácneho hosťa, šéfkuchára oceneného Michelinskou hviezdou a veľkého perfekcionistu Romana Paulusa. Pripraví u nás špeciálne degustačné menu,na ktoré vás s radosťou pozývame a sľubujeme exkluzívny chuťový zážitok.

Čítaj ďalej

Darčekový poukaz plný delikátnych chutí

Darčekový poukaz plný delikátnych chutí Hľadáte originálny darček? Prekvapte svojho blízkeho darčekovým poukazom do reštaurácie Savoy. Ponúkame jedinečný gurmánsky zážitok a chvíle strávené v prijemnom prostredí v samotnom centre Bratislavy. Reštaurácia Savoy v Carltone už desaťročia patrí ku koloritu Bratislavy. Dnes píše jej novodobú históriu tím šéfkuchára Jozefa Risku. Vychutnajte si výnimočné jedlá inšpirované tradičnými…

Čítaj ďalej

Štedrý deň v Savoy

Vianoce plné lásky a chuti v centre mesta. Darček, na ktorý nikdy nezabudnete? Darujte si zážitok! Dovoľte nám, aby sme sa o vás kráľovsky postarali. Štedrovečernému menu v Savoy, priamo v srdci historického Hviezdoslavovho námestia sa nedá odolať. Posúďte sami.     VIANOČNÉ MENU ŠÉFKUCHÁRA JOZEFA RISKU AMOUS BOUCHE Domáci kornet, med, vlašské orechy, jablká,…

Čítaj ďalej

Príďte ochutnať Savoy

Príďte ochutnať Savoy Zimný festival jedla sa po roku opäť vracia do najlepších slovenských reštaurácií a Savoy restaurant samozrejme nemôže chýbať. Návštevníkom ponúkneme kulinársky zážitok, atmosféru najtradičnejšej bratislavskej reštaurácie a samozrejme výborný servis. KVALITNÁ KUCHYŇA ZA LÁKAVÉ CENY Zimný festival jedla umožní už po piatykrát každému, kto má záujem o kvalitnú gastronómiu, navštíviť tie najlepšie…

Čítaj ďalej

Hovädzí jazyk

V samom centre Bratislavy na Hviezdoslavovom námestí nájdete reštauráciu, ktorá svojim kulinárskym umením vzdáva hold tradíciám našich predkov a súčasne ponúka modernú regionálnu kuchyňu. Tradícia a moderna sú dve voľne sa prelínajúce múzy, ktoré inšpirujú nášho šéfkuchára Jožka Risku, a ktoré určujú podobu nášho A la carte. Vitajte v Savoy Restaurant. NEČAKANÝ OBJAV Dnes si predstavíme náramnú delikatesu, ktorú pravým gurmánom…

Čítaj ďalej

Kulajda

V samom centre Bratislavy na Hviezdoslavovom námestí nájdete reštauráciu, ktorá svojim kulinárskym umením vzdáva hold tradíciám našich predkov a súčasne ponúka modernú regionálnu kuchyňu. Tradícia a moderna sú dve voľne sa prelínajúce múzy, ktoré inšpirujú nášho šéfkuchára Jožka Risku, a ktoré určujú podobu nášho A la carte. Vitajte v Savoy Restaurant. SLOVANSKÝ VYNÁLEZ Polievka je grunt. Teda základ aby sme si…

Čítaj ďalej

Šalvia

Dobrú reštauráciu poznáte podľa toho, že používa lokálne suroviny typické pre dané ročné obdobie. Náš šéfkuchár Jožko Riska pri zostavovaní jedálnych lístkov ctí tradície okolitých regiónov a využíva plody aktuálnej sezóny. V gastronómii je totiž dôležité nielen to čo jete, ale aj v akej kvalite. DO KOČA AJ DO VOZA Šalvia sa v medicíne a…

Čítaj ďalej

Gaštany

Dobrú reštauráciu poznáte podľa toho, že používa lokálne suroviny typické pre dané ročné obdobie. Náš šéfkuchár Jožko Riska pri zostavovaní jedálnych lístkov ctí tradície okolitých regiónov a využíva plody aktuálnej sezóny. V gastronómii je totiž dôležité nielen to čo jete, ale aj v akej kvalite. MOZAIKA SEZÓNY À la carte v Savoy je vždy plné toho najlepšieho, čo príroda v danej…

Čítaj ďalej

Predstavujeme zimné À la carte

Príprava nového À la carte je v každej reštaurácii veľkou udalosťou a platí to samozrejme aj u nás. Je to ako maľovanie obrazu, kde umelcom je šéfkuchár, ateliérom kuchyňa a farbami ingrediencie, ktoré treba vedieť správne namiešať, aby vzniklo majstrovské dielo. Poďme sa teda pozrieť, aké plátno vytvoril šéfkuchár Jožko Riska tentokrát. SEZÓNNE PLODINY Je…

Čítaj ďalej

Z Popolušky princezná

Viete, čo je to dula? Možno si myslíte, že áno. Je to jesenné ovocie, ktoré nie je nepodobné jablkám alebo hruškám. Tu však podobnosť končí. Dula je nie príliš známe, tuhé ovocie, ktoré nie je úplne ľahké zohnať. Skrýva však v sebe nečakanú odmenu. Poďme sa naň teda pozrieť. POD ŠUPKOU PREKVAPENIE Dula je starodávne ovocie, o ktorom…

Čítaj ďalej

Kuriatka, lišky, herhubky a tanečnice

To všetko sú názvy pre Kuriatko, jedlú a veľmi chutnú hubu, ktorú si cenia ľudia po celom svete. Máme ju radi aj u nás v Savoy a pravidelne ju prinášame do našej ponuky a na vaše taniere. ČO MAJÚ KURIATKA SPOLOČNÉ S MRKVOU? Kuriatka sa v našich končinách vyskytujú v listnatých aj ihličnatých lesoch od…

Čítaj ďalej

Reštaurácia savoy – oslavy, na ktoré sa nezabúda

Radi prispejeme k tomu, aby sa z vašej oslavy stala udalosť, na ktorú budete spomínať len v tom najlepšom. Vitajte v legendárnej reštaurácii Savoy, v historickom srdci Bratislavy. Predstavte si to takto: ste na najlepšej adrese v meste, na Hviezdoslavovom námestí. Pri dverách vás vítajú naši usmiati kolegovia, ktorí vám vezmú saká, či kabáty a umiestnia ich na vešiaky. Kytice dajú…

Čítaj ďalej

Pôvabná pochúťka – Kapucínka

Nielen zelenine a bylinkám sa darí v záhradke reštaurácie Savoy. Do krásy nám rastú aj kvety, ktoré sú jedlé. Medzi nimi aj kapucínka. KREHKÁ KRÁSKA Z JUHU Domovinou kapucínky je Južná a Stredná Amerika. V týchto teplých oblastiach sa jej výnimočne darí a dorastá do výšky piatich metrov. Pýši sa krásnymi žltými až oranžovo červenými kvetmi, ktoré vidieť z diaľky na dlhých…

Čítaj ďalej

Príďte zažiť, ako chutí reštaurácia Savoy v oblakoch

Náš šéfkuchár Jozef Riska sa stal jedným z uznávaných kuchárov, ktorý budú variť v rámci jedinečného projektu Dinner in the Sky. Vy tak máte možnosť ochutnať delikátnu chuť tradičnej bratislavskej kuchyne vo výške 50 metrov nad zemou. Projekt Dinner in the Sky je vo svete veľmi známy a obľúbený. Teraz prichádza aj na Slovensko, konkrétne do Bratislavy. Špeciálne…

Čítaj ďalej

Kuchársky slovníček – sladké pojmy na tanieri

Medzi domáce dezerty sa na jedálnom lístku reštaurácie Savoy dostali aj cezpoľné sladkosti. Na špeciálnom menu sú dokonca dve – panacotta a ganache. Viete odkiaľ pochádzajú? SLADKÁ BODKA Z TALIANSKA Panacotta je smotanový krém s vanilkou, ktorého domovinou je práve gurmánske Taliansko. Jej príprava je veľmi jednoduchá, no výsledok famózny. Ľahučká ako obláčik, vynikajúco ladí s ovocím.…

Čítaj ďalej

Na slovíčko so šéfkuchárom

JOZEF RISKA O ŠPECIÁLNOM MENU Už niekoľko dní sa špeciálne menu v reštaurácii Savoy teší obľube zákazníkov. Náš šéfkuchár Jozef Riska prezradil, ako vznikalo a čo bolo inšpiráciou pri jeho tvorbe. Kuchárske umenie je o nielen o varení vyberaných jedál, ale aj o neustálej kreativite a správnom kombinovaní. Šéfkuchár Jozef Riska sa preto snaží pripraviť stále niečo špeciálne, aby hostia v reštaurácii…

Čítaj ďalej

Pochúťka za milión

Ak hľadáte lahodné občerstvenie v srdci starej Bratislavy určite zavítajte k nám do Savoy. Okrem skvelých limonád, ktoré servírujeme v letných mesiacoch, nájdete na našom špeciálnom menu aj sviežu polievku z vodného melóna s limetkou a zázvorom. Sezóna červeného melóna alebo ak chcete, vodného melóna, sa dostáva do svojej hlavnej fázy. Je na čase sa na tento symbol horúcich mesiacov…

Čítaj ďalej

Oslávte promócie v Savoy

Priamo v centre Bratislavy, v legendárnej reštaurácii dostanete slávnostný promočný obed za skvelú cenu od 19,90 €. Oslávte túto nezabudnuteľnú chvíľu pri znamenitom jedle s výhľadom na Hviezdoslavovo námestie. Znejú tóny Gaudeamus igitur. V ruke stláčate diplom. Slzy šťastia tečú mame po tvári. Hrdosť sa odráža z otcových očí. Promócie – významná chvíľa v živote každého študenta, študentky, celej rodiny.  Všetko…

Čítaj ďalej

Mangold nad zlato

V našej mestskej záhradke v samotnom srdci Bratislavy, vo vnútrobloku hotela Carlton, pestujeme bylinky a zeleninu. Okrem tradičných sadeníc nám tu rastie aj jedna nie príliš známa, ale chuťovo veľmi zaujímavá a zdravá rastlinka. Je ňou mangold.   POPULÁRNY UŽ V STAROVEKU Pestovanie mangoldu siaha hlboko do histórie. Poznali ho už obyvatelia starého Egypta, ktorí…

Čítaj ďalej

Pocta ľudovej kuchyni

Májová bryndza patrí k tomu najlepšiemu, čo nám na jar slovenské farmy ponúkajú. Aj preto si našla cestu do nášho jarného sezónneho menu a na taniere návštevníkov Savoy Restaurant. STOPERCENTNE OVČIA Naši predkovia kedysi vôbec nechyrovali o tom, že bryndza obsahuje niekoľko desiatok zdraviu prospešných mikroorganizmov, miliardy laktobacilov a už vôbec nepremýšľali v termínoch ako EKO, či BIO. Zo skúseností…

Čítaj ďalej

Dobre zohraný orchester

Tvorba menu je sofistikovaný proces, ktorý leží najmä na pleciach šéfkuchára. Nahliadnite do zákulisia príprav nového À la carte. Naše nové À la carte sme starostlivo pripravovali dlhé týždne, aby sme vám mohli koncom apríla ponúknuť to najlepšie z našich polí, lesov, riek a lúk. Nášho šéfkuchára Jozefa Risku pri jeho zostavovaní najviac inšpirovali samotné suroviny, miestne…

Čítaj ďalej

Bryndza od šťastných ovečiek

Bryndzové halušky v Savoy? Áno! Podávame práve teraz v sezónnom menu. Našou inšpiráciou vždy bolo a bude to najlepšie od starých materí. Hoci v Savoy dostanete prevažne jedlá z regiónu Bratislavy, v máji ukázal náš šéfkuchár Jozef Riska aj štipku odvahy a úcty k folklóru. Sezónne menu vystaval z tradičných jedál s použitím májovej bryndze a špargle. Spolu s ním sme navštívili hospodársky dvor na…

Čítaj ďalej

Sen každého šéfkuchára

Naša reštaurácia má od tohto týždňa vlastnú záhradku. Na Hviezdoslavovom námestí, v átriu hotela Carlton, vzniklo niekoľko desiatok metrov štvorcových zeme, na ktorej od utorka rastú čerstvé bylinky a zelenina. Centrum Bratislavy tak skrýva malý raj, ktorý bude slúžiť zákazníkom reštaurácie Savoy. RAJČINY ZA KUCHYŇOU Okolie Bratislavy bolo za Rakúsko-Uhorska známe pestovaním zeleniny na predaj. Gazdovia zásobovali…

Čítaj ďalej

Rozhovor so šéfkuchárom

Dnes vám v bleskovom rozhovore predstavíme nášho šéfkuchára Jozefa Risku. Kvalitný šéfkuchár je pre zákazníkov ťahákom a nie je neobvyklé, že sa jeho meno stane pre reštauráciu synonymom. Takže kam sa dnes idete najesť? Do Savoy, či k Jožovi Riskovi? Je to jedno. Obe odpovede sú správne.   RAŇAJKY ALEBO BEZ NICH? Bez raňajok z domu neodídem. Milujem praženicu,…

Čítaj ďalej

Návrat králika

Králičie mäso je takým nenápadným hrdinom jarného sezónneho menu v Savoy. Kedysi malo na jedálnom lístku starej Bratislavy nezastupiteľnú úlohu, no časom sa akosi vytratilo. Hlásime teda jeho návrat, zatiaľ aspoň medzi špecialitami sezóny. SPÄŤ NA NAŠE TANIERE Králik býval v časoch našich prastarých materí ikonou vidieka. Nechýbal v žiadnom poctivom hospodárstve. Vo vidieckych, ale…

Čítaj ďalej

Kuchársky slovníček – Sous Vide

Sous-vide je kuchárska metóda pri ktorej sa potraviny pripravujú vo vzduchotesnom vrecku vo vodnom kúpeli s kontrolovanou teplotou. Francúzsky názov v podstate znamená „varenie vo vákuu“. ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL Kvalitné a zdravé jedlo sa vďaka neprebernému množstvu osvetových gastronomických kanálov stáva na Slovensku pomaly, ale iste samozrejmosťou. Je súčasťou zdravého životného štýlu rovnako, ako cvičenie alebo rôzne formy prevencie.…

Čítaj ďalej

Ocenenie pre Savoy Tip Trendu 2016

Hovorí sa, že dobré sa chváli samo. Možné je to však len vtedy, keď je skutočne za čo. Savoy sa môže pochváliť, že sa ocitol medzi najlepšími reštauráciami na Slovensku. NAJLEPŠIA REŠTAURÁCIA? PREČO NIE! Do najlepšej spoločnosti slovenských reštaurácií nás zaradili výsledky magazínu Trend na konferencii HORECA manažment 2016. Savoy získal prestížne ocenenie Tip Trendu…

Čítaj ďalej

Fenomén Smrčok

Delikatesa, ktorou sa v zahraničí chváli každá lepšia reštaurácia si pomaličky hľadá miesto aj v slovenských kuchyniach. Smrčok je nápadne škaredá huba, o ktorú by ste v lese pravdepodobne ani nezakopli. Na tanieri je to však delikatesa najvyššieho rangu, avšak v našich končinách výrazne nedocenená. Napríklad v takej Severnej Amerike je zber smrčkov fenoménom. Existujú…

Čítaj ďalej

Zázrak v škrupinke

Dnes prišiel čas predstaviť si ďalšiu superpotravinu z nášho jedálneho lístka. Je ňou orech alebo lepšie povedané, rôzne druhy orechov. V našich končinách ich poznáme už po stáročia a za tú dobu sa stali neoddeliteľnou súčasťou nielen kuchyne, ale aj tradícií, povier a zvykov. To, že ich s vervou používali naši predkovia malo ako symbolický, tak aj pragmatický význam. Orechy…

Čítaj ďalej

Víno – kulinárska ingrediencia

Použiť dobré vínko do varenia je lákavé pre kuchárov profesionálov, aj pre amatérskych nadšencov. S nápojom bohov je to však rovnako, ako s akoukoľvek inou ingredienciou a platí, že ho treba používať iba tam, kde sa to hodí a najmä – s rozumom. Jeden z najlepších šéfkuchárov v západnom cípe Karpát, náš gurmánsky guru Jozef Riska, to samozrejme dokáže. CTÍME TRADÍCIE A DUCHA…

Čítaj ďalej

Cvikla – naša superpotravina

Skvelá chuť je len jeden z dôvodov prečo ju ponúkame v reštaurácii. Ostatné sa dajú zhrnúť takto – je to skrátka všeliek. Netvrdíme, že cvikla všetko šmahom ruky vyrieši, ale rozhodne je to čriepok do mozaiky zdravšieho životného štýlu. Zelenina, známa tiež ako červená repa sa v kuchyni využíva od nepamäti. Kedysi sa jedli iba jej…

Čítaj ďalej

Ochutnajte naše ryby

Vynikajúce sladkovodné ryby vždy patrili do kuchyne starej Bratislavy. Preto nemôžu chýbať ani v našom menu. Rozvodnený Dunaj patrí k Bratislave ako panoráma s Bratislavským hradom. Pamätníci si isto radi spomenú na teplé letá, ktoré trávili kúpaním a slnením sa na dunajskej pláži, alebo ako sa celé rodiny chodili na zamrznutý Dunaj korčuľovať. Prirodzene, rieka…

Čítaj ďalej

Náš tip: svadba v Carltone

OČARUJÚCE MIESTO V CENTRE MESTA DEJISKOM SVADOBNEJ VÝSTAVY. Už v nedeľu 17. januára sa legendárny Carlton stane dejiskom 7. ročníka obľúbenej Svadobnej výstavy. Na jednom mieste sa tak stretnú špecialisti na všetko, čo budete pre svoj vysnívaný Deň D potrebovať: svadobné agentúry, požičovne svadobných šiat, kvetinári, šperkári, sprostredkovatelia svadobných ciest, fotografi, vizážisti a mnohí iní.…

Čítaj ďalej

Zimný festival jedla v Savoy

OCHUTNAJTE NAŠE ŠPECIÁLNE MENU ZIMNÉHO FESTIVALU JEDLA. V Savoy vás od 14. januára do 17. februára čaká špeciálne trojchodové menu, pripravené podľa nevšedných festivalových kategórií. Reštaurácia v srdci Bratislavy sa po prvýkrát zúčastní obľúbeného gastronomického podujatia. Šéfkuchár Jozef Riska poňal sviatok dobrého jedla s dôrazom na sezónne suroviny ako červená repa či divina. Nechýbajú fánky, ktoré…

Čítaj ďalej

Najlepší rezeň v meste

Poctivo marinovaný vo víne, svieži a výnimočne chutný. Tradičná slovenská kuchyňa zďaleka nie je iba porcia bryndzových halušiek. Bratislava mala vždy pestrú kuchyňu. Hoci obľúbený rezeň či schnitzel právom patrí k rakúskym klenotom, s radosťou ho pripravovali aj tunajšie gazdinky. Ten náš, ktorý podávame v Savoy, nám skutočne môžu závidieť aj Viedenčania. „Rád objavujem staré…

Čítaj ďalej

Hody začínajú: podáva sa divina a zimná hľuzovka

Príďte ochutnať variácie jedál z divinového mäsa k nám do centra Bratislavy. Od 7. 12. v Savoy. Traduje sa, že divinu jedával už pračlovek. A zrejme tušil, že robí dobre. Divina patrí k tým druhom mäsa, ktoré sú zdravé, majú nízky obsah tuku a obsahujú veľa železa. Lahodné a svojou chuťou charakteristické mäso z lesných zvierat pripravuje náš šéfkuchár Jozef Riska…

Čítaj ďalej

Mikuláš v centre Bratislavy

V NEDEĽU OPÄŤ VARÍME ZA VÁS. A PRÍDE AJ MIKULÁŠ:) Rodinný obed v Savoy bude 6. 12. špeciálny. Okrem skvostného jedla poteší vás a vaše deti aj Mikuláš a milé darčeky. Vychutnajte si našu tradičnú bratislavskú kuchyňu. Ingrediencie máme od overených miestnych dodávateľov a jedlá pripravujeme poctivo.   RODINNÝ OBED V SAVOY MENU na 6.…

Čítaj ďalej

Karol Kállay a jeho Bratislava

Fotografie Bratislavy patria medzi najlepšie snímky známeho fotografa. Presvedčte sa sami – na stenách v Savoy. Bratislava bola ešte pred polstoročím celkom iné mesto. Bratislavský hrad alebo budova Carltonu na Hviezdoslavovom námestí prirodzene patrili k neprehliadnuteľným dominantám. No mnohé iné monumenty ešte panoráme mesta chýbali. V 60. rokoch sa celkom zmenilo Kamenné námestie, v 70.…

Čítaj ďalej

V nedeľu s tradičným rodinným menu

Príďte aj s deťmi na Rodinný obed v Savoy. 29. 11. podávame slávnostné menu podľa tradičných receptúr. Náš šéfkuchár Jozef Riska si na poslednú novembrovú nedeľu pripravil tradičné miestne špeciality. Opäť máme pre vás pripravený detský kútik s kreatívnymi hračkami a príjemným personálom Kids Pointu. Pozrite si menu Rodinného obeda na nedeľu 29. 11. 2015.   RODINNÝ OBED…

Čítaj ďalej

Rodinné obedy v Savoy

POĎTE K NÁM AJ S DEŤMI. A nedeľa je na to ideálna. Užite si Rodinné obedy v Savoy. Rodičov poteší skvelá gastronómia a pre deti máme zábavný program. Doprajte si v nedeľu dokonalý oddych. Rodinný obed v Savoy je na to ako stvorený. O skvelé menu sa postará náš kuchársky tím pod taktovkou šéfkuchára Jozefa Risku, vašim deťom spríjemní…

Čítaj ďalej

Máme nové À la carte

Schnitzel marinovaný vo víne, údený úhor i domáci perník. V novom menu je len to najlepšie zo starej Bratislavy. BRATISLAVSKÝ APETÍT Bratislava môže byť za svoju polohu skutočne vďačná. Mesto pri koryte dvoch riek, v úrodnej oblasti Podunajskej nížiny prekypovalo výberom kvalitného mäsa, rýb, zeleniny a ovocia. Bratislavské gazdinky s obľubou pripravovali jedlá inšpirované lokálnou tradíciou a blízkosťou…

Čítaj ďalej

Jedinečný Silvester v Carltone

Doprajte si posledný deň v roku na najlepšej adrese v meste: v Carltone. O gurmánsky zážitok sa postaráme my. TO NAJLEPŠIE Ak máte chuť na niečo špeciálne, atmosféra legendárneho Carltonu v srdci Starého mesta Bratislavy je pre privítanie Nového roka ideálna. Náš šéfkuchár Jozef Riska na tento deň pripravil bohaté bufetové menu. NA ČO SA MÔŽETE TEŠIŤ O…

Čítaj ďalej
Carlton
Hviezdoslavovo námestie 3
Bratislava
Rezervácie

+421 2 5939 0561
info@savoyrestaurant.sk

Raňajky
pondelok – piatok: 6.30 – 10.30
sobota – nedeľa: 6.30 – 11.00

À la carte a sezónna ponuka
pondelok – nedeľa: 11.30 – 14.00
Savoy Restaurant © 2017.